Aplicația Registrul Deșeurilor ajută firmele să contribuie la un mediu mai curat

Registrul deseurilor

Multe au fost motivele pentru care am dorit să lansez EconomieRurala.ro, însă grija față de mediul înconjurător a fost unul dintre motivele mele. Am văzut nepăsarea celor din jur, ușurința cu care se descotorosesc de ambalaje în orice loc, fără să le pese de urâțenia pe care o lasă în urmă. Am văzut oameni cărora nu le pasă de mediu, de viețuitoare, de animale și nici de sănătatea lor și a familiilor lor. 

Am văzut  oameni care au grădini și care cultivă legume doar pentru consum propriu și care le otrăvesc cu fel și fel de chimicale. Am văzut proprietari de magazine, care vin cu lecții învățate din alte țări și pe care le povestesc cu trufie clienților ce vin la magazinul lor, dar care nu au minimul de bun-simț să adune gunoaiele din fața magazinului. Am văzut clienți ai magazinului care vin, cumpără, consumă și apoi aruncă ce nu le mai trebuie, chiar dacă ceea ce au aruncat ei ajunge în râu. Lista poate continua, dar parcă răul cel mai mare îl fac firmele care sunt plătite să colecteze și să recicleze deșeurile, dar care nu își fac treaba până la capăt și ajung să fie unii dintre cei mai mari poluatori. 

Sunt printre cei mai mari poluatori pentru că nu le ține nimeni evidența cu privire la deșeurile pe care aceștia le colectează.

Sunt printre cei mai mari poluatori, deoarece deși avem o lege în domeniu, firmele care produc deșeuri și care au contracte cu firme de salubritate, nu au o evidență a deșeurilor generate și predate. Firme de salubritate, în loc să distrugă în mod corespunzător deșeurile, să le recicleze, le aruncă în diferite locuri. În acest mod produc pagube imense pentru mediu și pentru sănătatea oamenilor. Se spune că România este groapa de gunoi a Europei, dar România este o groapă de gunoi și din cauza lipsei noastre de acțiune, din cauza nepăsării noastre. Ne furăm singuri căciula, sănătatea și ne batem singuri joc de țara asta.

Aplicația Registrul Deșeurilor ajută firmele să contribuie la un mediu mai curat

Cu toate acestea, îmi doresc ca antreprenorii care activează în mediul rural să cunoască și să conștientizeze rolul pe care îl au. Am încredere că mare parte dintre ei vor acționa în consecință, mai ales după ce cunosc riscurile la care se supun, dar și consecințele lipsei lor de acțiune. Îmi doresc să știe că există o ordonanță care îi obligă să aibă o evidență a deșeurilor produse și să o raporteze către instituțiile reglementate. Acesta este motivul pentru care am ales să scriu despre o aplicație care ușurează tot acest proces pentru toți antreprenorii responsabili Aplicația Registrul Deșeurilor

Dacă produci alimente bio, dacă comunici în permanență faptul că ai valori sănătoase și că grija față de mediu e unul din pilonii tăi de bază, atunci este necesar să te informezi și să acționezi în mod responsabil.

Care este scopul aplicației Registrul Deșeurilor?

După implementarea OUG 92/ 2021 orice firmă care are un sediu social sau un punct de lucru are obligația legală de a întocmi lunar un raport cu evidența deșeurilor. Ce înseamnă acest lucru? 

Chiar dacă reprezentanții firmei au un contract cu o firmă de salubritate, iar deșeurile sunt preluate de această firmă, firma are obligativitatea de a ține o evidență a deșeurilor predate, astfel încât cantitatea deșerilor predate și raportate de firma în cauză, să corespundă cu raportarea pe care o face firma de salubritate. 

În acest mod, autoritățile reglementate pot monitoriza mai bine deșeurile preluate de firmele de salubritate și sunt prevenite practici nesănătoase, care ar dăuna mediului înconjurător.

Aplicația registrul deșeurilor este un instrument util și necesar pentru jucătorii economici care generează chiar și deșeuri menajere sau reciclabile. Aplicația este simplu de utilizat, iar în schimbul unei sume modice, firmele nu doar că respectă legea în domeniu, însă contribuie la un mediu înconjurător mai curat și mai sănătos pentru generațiile următoare. 

Pentru a utiliza aplicația, reprezentanții firmelor care produc deșeuri pot alege unul dintre cele trei planuri: 

  • varianta gratuită, în care utilizatorul are posibilitatea să testeze aplicația în mod gratuit timp de 15 zile;
  • varianta în care utilizatorul plătește lunar 59,99 lei, plus TVA;
  • varianta în care utilizatorul aplicației plătește o taxă de 649,99 lei, plus TVA anual.

Fiecare plan tarifar este descris aici: https://registrul-deseurilor.ro/

 

Foarte important de menționat este faptul că neîndeplinirea acestei obligații din partea entităților economice atrage riscul unor amenzi de la 20.000 la 40.000 LEI.

Cu alte cuvinte, în schimbul unui abonament lunar de 60 de lei înlături acest risc de amendă, însă respecți și principii ale sustenabilității. Firmele din mediul rural au datoria morală și etică de a respecta aceste principii și de a fi un exemplu pentru comunitățile în care activează.

Nerespectarea acestor obligații nu implică doar aspecte legislative, ci vorbim despre fapte care contravin unor valori pe care și le-au asumat, în calitate de producători prietenoși cu mediu, care îi respectă pe consumatori. Dacă nu respectăm aceste obligații legislative, cum putem afirma ferm și clar faptul că toată activitatea noastră are la bază respectul pentru mediu și grija față de viitorul generațiilor noastre.

Obligațiile firmelor care produc deșeuri, conform legii:

Legislația în vigoare prevede cinci tipuri de cerințe pentru firmele care generează deșeuri.

Prima cerință: Operatorii economici trebuie să identifice și să codifice deșeurile pe care le-au produs

Cerința nr. 2: Firmele trebuie să colecteze selectiv toate deșeurile pe care le-au produs. 

Cerința nr. 3: Firmele trebuie să predea firmelor de salubritate autorizate deșeurile în vederea colectării, valorificării și eliminării.

În cazul deșeurilor menajere, societățile de salubritate trebuie să elibereze un document numit ,,Formular de încărcare – descărcare a deșeurilor nepericuloase – Anexa 3” la fiecare colectare. Acest document formează baza evidenței și raportării deșeurilor către ANPM.

Pentru deșeurile reciclabile, societățile pot fi identifica online căutând colectori de deșeuri reciclabile în localitatea sau județul în care operează.

Cerința nr. 4. Firmele trebuie să realizeze și să păstreze o evidență a gestiunii deșeurilor

Datele acestei evidențe se păstrează  într-un format tabelar lunar și centralizate pe tot parcursul anului pentru a fi raportate către Agenția Județeană pentru Protecția Mediului, utilizând formularul Proddes specific din aplicația SIM a ANPM. Aplicația Registrul Deseurilor facilitează introducerea rapidă a datelor și generează rapoarte conforme legislației pentru inspecții.

Cerința nr. 5. Firmele trebuie să raporteze în fiecare an către ANPM o evidență a gestiunii deșeurilor. Până la data de 15 martie a fiecărui an, firmele au obligația de a transmite Evidența Gestiunii Deșeurilor. 

Articol scris de Raluca Dumitrana

Copyright imagine: registrul-deseurilor.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter

Vei primi noutati cu ultimele articole, cat si diverse anunturi sau promotii