Încă din școala primară, am iubit zona județului Gorj. De ce? La început, pentru că cele mai multe excursii școlare se desfășurau acolo; iar mai apoi, pentru că m-am îndrăgostit de arhitectura autentică a locului, de oameni și de toate atracțiile ce mă înconjurau. Nu în ultimul rând, m-au impresionat – și încă o fac – restaurantele și pensiunile locului, deoarece erau deținute de oameni simpli, oameni care știau cum să îmbine tradiționalul cu confortul lumii contemporane.
O astfel de pensiune este Conacul Olarilor. Situat într-o zonă cu o bogăție etnografică aparte, comuna Baia de Fier. Conacul îmbină într-un mod armonios tradiționalul cu modernul. De asemenea, acesta este situat în apropierea multor obiective turistice pe care trebuie să le vizitați cel puțin o dată în viață.

Care este povestea Conacului Olarilor?
Conacul Olarilor s-a născut din dorința familiei Olaru de a crea un loc autentic, dar în același timp modern. Pentru ei, această pensiune este un simbol al dragostei nemărginite, o promisiune că vor rămâne uniți indiferent de greutățile și bucuriile vieții. De aceea, au luptat pentru a construi un loc în care toți vizitatorii, fie ei români sau străini, să se simtă ca acasă.

Ce facilități oferă?
Camerele dintre care puteți alege sunt: Camera Zbor, Camera Luna, Camera Soare, Camera Sol, Camera Natura și Camera Val. Acestea sunt decorate într-un mod tradițional reimaginat, din dorința familiei Olaru de a-și adăuga amprenta asupra tradițiilor și simbolurilor poporului nostru. În plus, veți avea la dispoziție livingul și terasa. Conacul este decorat, în mare parte, cu elemente din lemn sculptat, în spiritul zonei. Spre exemplu, în camera Zbor veți găsi un dulap inspirat de lăzile de zestre, care datează din anul 1800, din Baia de Fier. Rombul este un simbol foarte întâlnit în folclorul nostru, semnificând zborul, armonia dintre bărbat și femeie, și totodată pământul. Tot în camera Zbor, veți găsi băncuța „Rădăcini și Aripi”. Mobilierul a fost special pictat și sculptat pentru Conacul Olarilor și a făcut parte dintr-o expoziție inedită la Castelul Cantacuzino.
Familia Olaru s-a asigurat că nu vă va lipsi nimic pe toată durata șederii voastre. Veți avea la dispoziție: aer condiționat, Wi-Fi, televizor, baie proprie cu cabină de duș, prosoape și obiecte de igienă, uscător de păr, bucătărie și salon comun, informare turistică, copiator și scanner.
Conacul are o capacitate totală de 12 persoane care pot fi cazate, iar prețul pentru o noapte de cazare este de 3000 lei pentru întregul grup.

Unde veți putea lua masa?
Ce ar fi o vacanță într-o zonă rurală fără mâncare tradițională?! Pentru a vă bucura de bucatele locului puteți merge la punctul gastronomic local Acasă la Stâna Ștefanu, situat la doar 12 km de cazare. Acolo vă veți putea bucura de preparate bio, făcute cu produse provenite din gospodăria proprie. Sau, dacă preferați ceva mai apropiat de cazare, puteți alege să luați masa la Restaurantul Tobo, situat la doar 1 km de cazare și servind o largă varietate de preparate tradiționale din zona Olteniei.
Ce experiențe unice puteți avea la Conacul Olarilor?
Conacul Olarilor vă oferă o multitudine de activități distractive, creative și chiar unice, toate la un preț accesibil oricui. Astfel, printre activitățile la care puteți lua parte la Baia de Fier se numără experiențe culinare: pastramă pe boate de alun, mâncare pregătită de îndrăgitul Chef Cristian Șorop; puteți lua parte la un picnic sau la un atelier de creație, puteți face drumeții sau excursii off-road cu prânz la stână/picnic. Puteți să vă plimbați cu ATV-ul pe cărări de munte, sau să vă bucurați de momente de liniște în locul numit „La Hamace”. De asemenea, atelierele de olărit sunt și ele puncte de interes pentru mulți turiști.
Pe scurt, nu vă veți plictisi, indiferent de cum îți place să îți petreci timpul și de ce lucruri noi vrei să înveți. Vă provoc să alegeți o activitate din afara propriei zone de confort!
Ce obiective turistice puteți vizita în zonă?
Conacul Olarilor este amplasat într-o zonă pitorească, cu un mare potențial turistic. Câteva dintre obiectivele din zonă sunt: Peștera Muierilor, la 2 km; La Hamace, la 2 km; Cheile Galbenului, la 3 km; Trasee de via ferrata, la 3 km; Peștera Polovragi, la 8 km; Bumbești Jiu – Muzeul Curtișoara, la 22 km; Bumbești Pițic – Casa Răsturnată, la 6 km; Bumbești Pițic – Pădurea Colorată, la 6 km; Băile Săcelu, la 30 km; Rânca – Transalpina, la 19 km; Operele lui Brâncuși, la 29 km; Bengești Ciocadia – Casa Memorială „Maria Lătărețu”, Crasna – Schitul Crasna, la 22 km; Mănăstirea Polovragi, la 8 km, și Mănăstirea Icoana, la 25 km.
Unde îi puteți contacta?
Pentru a face rezervări, puteți suna la: 0799 909 999 sau 0729 878 888. Adresa lor de email este: office@conaculolarilor.ro, iar site-ul lor este: conaculolarilor.ro. Vă încurajez să le urmăriți pagina de Facebook: https://web.facebook.com/conaculolarilor?_rdc=1&_rdr și pagina de Instagram: https://www.instagram.com/conaculolarilor/.
Dacă nu ați vizitat încă zona, Conacul Olarilor poate fi un obiectiv cu care să începeți. Este o alegere minunată pentru cei ce iubesc să experimenteze lucruri noi, pentru cei ce își doresc să simtă gustul copilăriei din nou și, mai ales, pentru cei ce își doresc să petreacă un timp de calitate, departe de stresul orașului.
Text: Delian Mandea
Fotografiile aparțin Conacului Olarilor