Povestea rețetei de dragavei cu ou si carne coaptă de la cantă
Dragaveiul cu ou și carne coaptă de la cantă (găleată) este rețeta bunicii mele din partea tatălui. Pe toată perioada copilăriei mele mai toate mâncărurile eu gătite cu carne. Iarna și până la jumătatea lui martie consumam carne de porc, crescut în ogradă, iar în restul perioadei din an consumam cu precădere carne de pasăre: pui, rață și gâscă.
În familia mea, deși creșteam vaci, carnea de vită nu era iubită și nu cred că am mâncat de 10 ori preparate pe bază de carne de vită.
Nu pot spune ingredientele cu menționarea gramajului, deoarece nici bunica mea nu prepara mâncarea asta pe bază de rețetar. Este stilul clasic al gospodinelor de la țară, unde cantitatea era decisă de ochi și gust. Mi s-a confirmat asta și de către Cosmin Dragomir, în cartea sa ,,Colecționarul de sarmale”. Descoperisem și eu această informație, însă nu eram așa conștientă de ea. M-am confruntat cu problema ,,cantității” atunci când am pregătit tortul egiptean după rețeta fetelor de la SavoriUrbane.ro. Nu am știut cum să îmi traduc ,,o priză bună de sare” și am avut tort cu prea multă sau cu prea puțină sare. Dar să revenim la subiect.
Dragaveiul cu ou și carne coaptă de la cantă este un soi de omletă sau ciulama.
Poate fi văzut și ca un mix între cele două. Bunica o pregătea rapid, când ne întorceam de la munca câmpului primăvara: curățat via de buruieni, săpat în grădină, tăiat via etc.
Era o rețetă de sezon pe care o mâncam cu drag, emoție, entuziasm și nostalgie. Și acum abia aștept să vină sezonul dragaveiului pentru a pregăti rețeta aceasta. Maia mea o pregătea în tigaie sau într-o cratiță cât să ajungă pentru o singură zi (prânz și cină) pentru cinci oameni mari.
Nu făcea rabat la mai nimic, nici măcar la untură. Din rațiuni care țin de sănătate și din dorința de a o face mai slabă caloric eu nu îi pun untură. Singura untură este cea care și-o lasă carnea scoasă din untură, după ce în prealabil este încălzită, astfel încât să rămână cât mai puțină untură.
Fac o scurtă paranteză. Până să mă mut în județul Vâlcea, referirea la acest tip de carne era ,,carne coaptă de la găleată”. Aici i se spune ,,carne topită de la garniță”. Procedura preparării era similară. Carnea de porc este lăsată câteva zile la sare și topită. Diferența între modul de preparare este dată de faptul că în Muereasca (Vâlcea), comuna în care m-am mutat eu, carnea se lasă la zvântat după ce stă la sare, apoi este afumată și în cele din urmă este ,,topită” (,,coaptă” este termenul utilizat în comuna în care am crescut eu).
Ingrediente dragavei cu ou și carne coaptă de la cantă (găleată)
1 kg dragavei – curățat și spălat
300 grame de carne coaptă de la cantă (și carne și cârnați)
2 cepe mari (cum sunt cele din comerț) sau 4 cepe medii
5-8 ouă de găină
Mod de preparare dragavei cu ou și carne coaptă de la cantă (găleată)
Ceapa este curățată, spălată și tocată. Dragaveiul este și el ales, spălat și tăiat. Nu este nevoie să fie tăiat prea mărunt, deoarece el oricum fierbe și scade. Ambele ingrediente sunt puse în puțină apă și fierte, până când ceapa devine moale. Pe parcursul fierberii se mai poate adăuga apă în reprize, astfel încât să nu se ardă, dar nici să nu se facă o ciorbă. Preparatul acesta este o mâncare scăzută. Când ceapa și dragaveiul sunt aproape fierte, se adaugă carnea de la garniță tăiate în bucățele (după gust). 🙂 E nevoie să fiarbă aproximativ 5 minute, astfel încât carnea să își lase gust în amestecul de dragavei și ceapă. După cele cinci minute de fierbere, se bat cele cinci ouă și se adaugă peste compoziția existentă. Consitența trebuie să fie una fără apă, puțin mai scăzută decât o ciulama. Este foarte bună cu mămăligă caldă.
M-aș bucura mult să regăsesc o așa rețetă într-un punct gastronomic local. M-aș bucura să văd că se înființează unul și la noi, în Mehedinți. M-aș bucura ca aceste rețete să nu piară. Nu îmi dau seama dacă îmi place atât de mult doar pentru că am crescut cu această rețetă sau chiar este atât de bună.
Textul este scris de Raluca Dumitrana
2 răspunsuri
Felicitari pentru implicarea in pastrarea vechilor traditii gastronomice. Poti incerca sa deschizi tu un punct gastronomic local imbinand retele copilariei tale cu cele din Muereasca. Eu as veni la voi sa mananc si sa imi amintesc de copilarie. In Gorj unde m am nascut si crescut, dragaveiul se prepara ca si stevia, o mancare scazuta, fara carne. Nu mi amintesc daca o mancam cu oua sau fara. Mamaliga insa facea parte din meniu. Va doresc multa sanatate si succes in tot ceea ce doriti sa realizati. Sunteti o familie minunata!
Va mulțumim pentru gândurile bune. Înțeleg că sunteți aproape de noi. 🙂 Poate pe viitor vom deschide și un punct gastronomic. Dacă nu o vom face, vom transmite rețeta celor care deschid în Muereasca un astfel de punct gastronomic local. Vă ținem apoape și ne-am bucura să va cunoaștem. 🙂