Ferma de sub Penteleu – un loc unde experiența rurală se gustă din plin

ferma cover

​​Mutatul la țară este despre peisaje, aer curat și mult verde. Dar este și despre traiul în tihnă, despre liniște și hrană curată. Este despre ceapa pe care o smulgi primăvara din grădină și pe care o întovărășești cu slănină sau jumări, de la porcul crescut în ogradă. Este despre laptele de capră, despre trezitul în zorii zilei și despre relaxarea minții pe măsură ce trebăluiești prin gospodărie.

Grădină Ferma de Sub Penteleu

Până în pandemie, întoarcerea la sat îmi părea oarecum limitativă, deși sunt născută și crescută într-o comună din Mehedinți. Mă priva de discuții mai elevate, de evenimente culturale și de revederea cu prietenele. Când oferi servicii de PR și marketing online, nu ai satisfacția lucrului făcut cu mâna ta. Poate de aici și toată relaxarea, bucuria și truda din curtea oamenilor de la țară. Vezi rodul muncii tale. Ai dat cu o mătură și s-a schimbat ceva. Ai pus o floare într-un colțișor și a prins culoare colțul ăla. Ai smuls o buruiană și locul rămâne îngrijit. La țară niciodată nu termini treburile, iar dacă stai, o faci pentru că alegi să mai iei pauză și să te bucuri că ai îndreptat maldăre de pământ, că ai plantat, că ai semănat etc.

Azi mi-am odihnit sufletul rememorând experiențe. Mi-au indus această stare peisajele de la Ferma de sub Penteleu.

Peisaj Ferma de Sub Penteleu

Care este povestea celor de la Ferma de sub Penteleu?

Alexandru și Valerica Dincă au decis să cumpere un loc, pentru a avea o casă de vacanță la țară. Mai toate poveștile încep așa, dar cursul lor devine diferit. 

Când au cumpărat proprietatea, în 2009 –  în cătunul Gura Milii, la poalele Muntelui Penteleu –  mai erau doar două persoane care locuiau acolo în mod permanent. Acum nu mai locuiește nimeni, cu excepția celor două familii care dețin Ferma. Proprietatea s-a extins din dorința familiei Dincă da a-i oferi hrană sănătoasă fiului lor abia născut. Au făcut o fermă de capre și o grădină de legume. Era o perioadă de trecere și adaptare, de la viața de birou din București, la cea de fermieri cu toate actele în regula. Ferma a fost extinsă și mai mult la venirea pe lume a celui de-al doilea fiu. De la o fermă începută din pasiune pentru natură și mâncare sănătoasă, efectivul de animale a devenit unul serios: porci, rațe, vaci, găini și…. 50 de capre. Producția s-a extins, iar alimentele erau împărțite cu prietenii, însă afacerea a prins contur când capacitatea de producție depășea necesarul familiei și al prietenilor.

Iepuri Ferma de Sub Penteleu

Ce a urmat la Ferma de sub Penteleu?

,,Urmând stilul tradțional țărănesc, integrandu-ne în peisaj luând tot ce este mai bun de la natură, dar dându-i înapoi cel puțin la fel, am construit încet-încet 17 unități de cazare primitoare ți elegante”. Nu aveau experiență în domeniu, însă au făcut totul așa cum au simțit. Și au reușit, iar asta este dovedit și de recenziile pozitive ale celor care le calcă pragul. 

Interior Ferma de Sub Penteleu

Bucate și experiențe de la Ferma de sub Penteleu

Acum la Ferma de sub Penteleu găsești și un restaurant cu preparate tradiționale și ateliere pentru meșteșugari: olărit, fierarie, țesătorie și arte populare. Găsești atelier de pictură și multă voie bună.  După 2016, familiei Dincă s-au alăturat ca parteneri soții Flesariu (Cristina si Dan). Erau necesare mai multe mâini dibace pentru a face ca treburile Fermei să fie gestionate cu rost. Cei care poposesc la fermă au zilele pline cu activități specifice vieții la sat, dar și cu activități pentru boemi. Turiștii pot participa la mulsul caprelor sau la meșteșugărit, dar pot și să se bucure de o baie relaxantă și de un peisj frumos. Pot să se încălzească la un foc de tabără sau pe timpul zilei pot să aleagă drumețiile pe cărări de munte. Pot să citească, să culeagă flori și să simtă din plin, dar în mod plăcut ,,truda” omului rural.

Mămăligă de la Ferma de Sub Penteleu

Animalele fermei sunt o adevărată atracție pentru turiști, indiferent de vârstă, iar ferma e un soi de sătuc, cu diferite construcții care au un design distinct, dar rustic. Fiecare construcție pare fi o piesă de muzeu, culeasă și salvată de la peire și poartă cu ea o tematică specifică vechilor meșteșuguri sătești.

Camerele au denumiri neaoșe: Casa Maramureşeană, Casa Tâmplarului, Casa Olarului, Căbănuța. Tarifele pornesc de la 45 de euro pentru o construcție ce are capacitatea de a găzdui doi oameni și ajung până la 320 euro – pentru o casă cu patru camere. 

Viața omului de la sat pare a fi dificilă pentru cei de la oraș, dar este mai lipsită de griji. Există o rutină a vieții la sat, mai ales că multe dintre activitățile de zi cu zi sunt legate de îngrijirea animalelor. Toate aceste activități care ,,nu te așteaptă” pentru că trebuiesc făcute la timp și în anumite intervale orare, nu îl stresează, pe viețuitorul la sat, ci îi dau un rost.

Rostul acesta este bine împletit și oferit ca experiență turiștilor. Fiecare muls al vacilor, poartă cu el o semnificație. Fiecare prilej de a hrăni animalele este o cale simplă de a te readuce în copilărie sau de a retrăi vremuri de mult apuse.

Găsești prilej de bucurie adunând flori de câmp? Te liniștește zumzetul gâzelor? Îți place să citești în o carte când vântul adie ușor? Tragi aer în piept când simți miros de lemn și de natură?

Te poți bucura de toate, pe îndelete la Ferma de sub Penteleu.

Date de contact: 

Website: https://fermapenteleu.com/

Facebook: https://www.facebook.com/fermapenteleu

Adresă fizică: Gura Milii, Comuna Gura Teghii, Buzau, Romania

E-mail: contact@fermapenteleu.ro

Text: Raluca Dumitrana

Imaginile aparțin Fermei de sub Penteleu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter

Vei primi noutati cu ultimele articole, cat si diverse anunturi sau promotii