De la vis la realitate: cum a început povestea FLARONIA
În mediul rural s-au mutat mulți dintre cei care trăiau peste hotare. Anul trecut pare să fi fost anul în care, conform statisticilor, cei mai mulți români s-au întors acasă. Flori Blatter nu s-a mutat încă definitiv. Face naveta între Austria și satul Sălcioara din județul Călărași. Cu agoniseala de peste 20 de ani de muncă în Austria, și-a construit o casă în mediul rural din Călărași și a înființat o plantație ecologică de aronia.
O afacere certificată BIO
BIO FLARONIA SRL este denumirea firmei deținută de Flori, pentru care are certificarea BIO-ECO-016. Am vorbit cu ea încă din 2023, când tocmai își realizase etichetele și începuse ambalarea produselor ecologice pe bază de aronia. Atunci a fost momentul în care am vrut să aflu mai multe despre acest fruct și am descoperit că este extrem de apreciat.

Ce este aronia și de ce este atât de apreciată?
Originea și proprietățile aroniei
Aronia este un arbust fructifer originar din America de Nord, cunoscut pentru fructele sale mici, negre sau roșiatice, bogate în antioxidanți, vitamine și minerale. În Europa, aronia a devenit populară datorită cercetărilor care au demonstrat beneficiile sale asupra sănătății și utilizarea sa în industria alimentară și farmaceutică.
Puterea antioxidantă a aroniei
Aronia are un scor ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) de peste 16.000, fiind printre cele mai puternice fructe antioxidante din lume. Comparativ, afinele au un scor ORAC de 4.669. Antioxidanții din aronia combat stresul oxidativ, încetinesc îmbătrânirea celulară și reduc inflamațiile.

De la pasiune la antreprenoriat: drumul lui Flori Blatter
O afacere pornită în pandemie
Din 2023 și până acum, am corespondat periodic cu Flori, iar ea m-a ținut la curent cu evoluția afacerii ei bazate pe aronia bio. Flori este genul de om cu care am trecut dincolo de bariera unui simplu interes profesional pentru produsele locale și pentru soarta antreprenorilor rurali. Mi-a împărtășit multe despre provocările avute: de la lipsa resursei umane până la procesul birocratic pentru obținerea autorizațiilor. Însă Flori nu este doar o luptătoare și un om harnic, ci și o persoană determinată să reușească.
De ce a ales aronia?
A început să planteze aronia la sfatul unui prieten. Activitatea a debutat în plină pandemie, când mulți români plecați în străinătate au revenit acasă și au încercat să investească în agricultură sau în mici afaceri rurale care să le asigure un trai decent la sat, în România.
Inițial, Flori avea un alt plan, însă, pentru că exista incertitudine și se gândea că lucrurile s-ar putea schimba, a decis să planteze aronia, considerând că este o cultură care nu necesită atât de multă atenție comparativ cu alte tipuri de plantații.
Investiția și dezvoltarea afacerii
Investiția inițială a fost de 50.000 de euro, dar Flori investește constant, an de an. Zilele trecute mi-a scris și mi-a spus că a finalizat magazinul online unde își vinde produsele pe bază de aronia. Pe viitor, intenționează să aibă propria linie de procesare a fructelor de aronia – o fabrică în care își dorește să producă suc din aronia în combinație cu mai multe tipuri de fructe.
Produse bio din aronia – naturale și sănătoase
Sucuri presate la rece, fără adaosuri
Flori produce sucuri 100% naturale din cultura ei ecologică de aronia. Sucul este presat la rece, fără zahăr, apă sau alte adaosuri. Are și un suc din mere și aronia, în proporții egale (50% mere și 50% aronia).

Dulceață de aronia, ideală pentru diabetici
De asemenea, produce dulceață, apreciată atât de copii, cât și de cei care sunt extrem de atenți la ceea ce consumă, deoarece conține 98% fruct, 1% zahăr bio și 1% apă. Din fructele de aronia realizează și o dulceață cu pectină bio, foarte căutată de persoanele diabetice.

Lecții despre corectitudine și relații sănătoase
Îmi povestește despre toate provocările și experiențele care îi lasă un gust amar, dar la fiecare relatare încheie cu o afirmație pozitivă. Este vizibil preocupată de soarta celui cu care dialoghează. Insistă să îmi trimită suc de aronia sau pulbere, pentru că i-am spus că mă simt extrem de obosită. O refuz politicos, pentru că știu cât de mult muncește și nu vreau să îi adaug încă un motiv de stres. Îmi spune că o dor toate când e în Austria, dar nu are absolut nimic când revine în țară.
Relatează amuzată că a fugit de agricultură. Mă simt cu musca pe căciulă, căci și eu am fugit, iar acum grădina mea, de mici dimensiuni, este refugiul meu când simt că nu mai pot.
Vorbește cu recunoștință despre colaboratorii săi. Îmi spune că a avut o experiență bună cu Vlad, cel care i-a realizat website-ul, și că l-ar recomanda tuturor.
Flori Blatter, un exemplu de integritate
Îmi este dragă Flori mai ales pentru că, în urmă cu ceva timp, mi-a spus că nu vrea nimic gratuit. Crede că lucrurile se întorc cumva de la sine și nu vrea să forțeze. Este un om corect, responsabil și bun. Mă bucur de fiecare dată când descopăr oameni cu această calitate.
România mai are o șansă
Mă gândesc mereu că România mai are o șansă și mă bucur că astfel de români sunt hotărâți să revină. Chiar dacă sunt mai degrabă un om pragmatic decât unul romantic, știu că avem nevoie de relații corecte cu toți cei din jurul nostru – cunoscuți, rude, clienți, colaboratori, furnizori. Doar așa putem construi un viitor mai bun. Iar oameni ca Flori sunt dovada că încă se poate.
Dacă vrei să încerci sucuri și dulcețuri bio de aronia sau să susții afacerile locale, descoperă mai multe despre FLARONIA și produsele sale pe website-ul lor.
Website:
https://flaronia.com
Adresă: Sat Sălcioara, Comuna Curcani, Strada Șoseaua București, Nr. 52, Județ Călărași.
Text de Raluca Dumitrana
Imaginile aparțin Flaronia