Grădină comunitară la Răscruci, din ,,Ținutul Fluturelui Albastru” – un spațiu pe care mi l-aș dori replicat

Grădina Comunitară la Răscruci

Mi-am dorit mult să văd astfel de grădini în România. Am văzut multe în Franța, dar și mai multe am descoperit în emisiunile lui Monty Don, de la Gardeners’ World – o emisiune difuzată pe BBC 2. Nu este mult de când am descoperit Grădina Comunitară Răscruci. M-am îndrăgostit de concept și de manifestările cultural-artistice de aici. Am aflat că Szalma Ancsa este inițiatoarea proiectului și ,,am luat-o la întrebări”. Mi-a împărtășit cu drag despre grădina ei – oferită în dar comunității. Mi-a răspuns ,,printre găleți de mortar”, așa cum mărturisea ea, dar ce a ieșit pentru mine este wow și sper să vă simțiți și voi la fel de împliniți după ce descoperiți gândurile și planurile ei cu Grădina comunitară la Răscruci.

Raluca Dumitrana: Cine este Szalma Ancsa și cum a luat naștere ,,Grădină comunitară la Răscruci”?

Szalma Ancsa: Sunt Szalma Ancsa, cercetătoare specializată în etnografie și în viață în general, deoarece mi-am dat seama că cele două coincid de cele mai multe ori. În 2005 viața mi-a ajuns la răscruce, și ca un simbol fain, de atunci – cu pauze mai mici, mai mari – trăiesc în satul Răscruci. Visez despre o grădină comunitară, despre un microunivers sustenabil, care se bazează pe apropierea naturii și puterea comunității. Mă consider norocoasă, fiindcă „teren” înseamnă pentru mine acasă, și un loc de muncă în același timp. „Grădină comunitară la Răscruci” a luat naștere tocmai din acest vis, pe care mi-am dorit să-l împărtășesc cu alții: cu prietenii la primele încercări, apoi cu deschidere și spre publicul larg. Pandemia a venit „fix la timp” în acest sens. Ne-am relocalizat permanent la Răscruci, am început să muncim din greu să arate cumva anturajul nostru, totodată am început să cercetăm și să căutăm soluții tradiționale, autohtone pentru tot ce se ivește pe la noi: muncă în clacă, utilizarea fructelor în mod tradițional, cultivarea legumelor fără chimicale etc. A trebuit să vină pandemia să accentueze și să sublinieze marele nostru noroc de a trăi pe 2500 mp, la țară, în apropierea naturii și în armonie cu natura, cu pârâul Borșa în fundul grădinii, că pomi de peste 100 de ani, pământ numai bun de cultivat hrană sănătoasă.

Raluca Dumitrana: Cum ți-a venit această idee și ce se întâmplă în prezent în ,,Grădină  comunitară la Răscruci”?

Szalma Ancsa:  Ideea inițială a fost să deschid porțile pentru orășeni pentru sezonul de agricultură, de primăvară până-n toamnă, ca familiile, clasele școlare / preșcolare, prietenii să ia în custodie câteva straturi pe care să le lucreze tot sezonul. Cu posibilitate de a rămâne după muncă la un grătar, la camping, foc de tabere. Lângă asta mi-am închipuit că ar merge aproape orice activitate: biologie interactivă pentru copii, yoga pentru adulți, chiar și o lansare de carte etc.
Deocamdată se pare că a prins mai degrabă această ultimă idee, de a organiza activități, deși anul acesta am dat în custodie o fâșie de pământ unei clase din școala Waldorf din Cluj, pe care copiii au semănat grâu și au monitorizat până la recoltare, urmând să coacă și propria pâine din acel grâu, să înțeleagă copii ce înseamnă „pâinea noastră cea de toate zilele”.

La început am găzduit evenimentele altora, ne-am conectat cu ce se întâmplă în jur și am oferit locație. Sunt voluntară la Asociația Plaiuri Noi, implementăm împreună brandul microregional Ținutul Fluturelui Albastru, și în această muncă se integrează de minune locația și ideea noastră. În acest an am organizat și primul eveniment marcă proprie: Seară de vară g/astronomică, născut dintr-un vechi vis de-al meu, de a observa mai în detaliu și cu ajutor specializat cerul deasupra noastră, îmbinat cu pasiunea și talentul soțului meu: gastronomia. Ne-a plăcut evenimentul, ne-a dat curaj și pentru altele, dar și de gândit la ce și cum e de făcut mai bine în viitor. Avem o viziune, ceea ce nu neapărat înseamnă un plan de acțiuni totodată. Ne dorim să rămânem deschiși, cu ochii și cu sufletul, și dacă ne vine o idee, sau ne vine în cale o solicitare, să o luăm în considerare și să o ducem la bun sfârșit, cum putem noi mai bine.

Grădina comunitară la Răscruci - evenimente

Raluca Dumitrana: Cum au primit oamenii din comunitate acest spațiu și ce aduce  comunității această grădină?

Szalma Ancsa:  Comunitatea locală ne-a întâmpinat cu mult drag aici. Vecinii ni-s vecini, ba chiar mai mult. Pe vremea când ne-am mutat aici, încă nu era atât de „la modă” să te muți la țară, cu origini 100% la oraș. Dar ne-au primit în comunitate, ne-au sărit în ajutor oricând aveam nevoie, au venit cu sfaturi și ne-au ajutat foarte mult să ne integrăm aici. Însă aceste evenimente pe care le organizăm la noi în grădină, livadă, nu neapărat îi atrage. Încă nu am înțeles pe deplin care ar fi motivul, dar mă întreb permanent: cum se poate închega o comunitate locală în mediul rural de astăzi (care diferă mult de tot de mediul rural al generației părinților noștri, despre generația bunicilor nici nu mai vorbind).

Raluca Dumitrana: Să vorbim și despre biodiversitatea din grădină? Ce cultivi aici? Cum
îți alegi plantele, legumele, arbuștii, copacii, plantele ornamentale  pentru grădină? Ce principii respecți, atunci când vine vorba de  grădinărit?

Szalma Ancsa:  Tot ceea ce facem noi aici, sunt de fapt experimente. Experimente proprii sau inspirate de alte exemple bune. Suntem la început, abia acum se conturează primele „trasee practicabile” pentru noi. Asta și în privința evenimentelor, dar și în privința a ce cultivăm, cum ne facem treburile pe acasă. De exemplu, nu arăm parcela destinată culturilor. Pe cât se poate, nu ne implicăm în viața livezii: adică lăsăm în pace părul bătrân de cel puțin 140 de ani, ne bucurăm de umbra și de fructele lui, adunăm cu mult drag poveștile bătrânilor legate de acest pom, le păstrăm ca valori locale, ca perle ale patrimoniului cultural local.

Privim această bucată de pământ ca o moștenire valoroasă, asta ne ajută și psihic, când e mult de lucru: nu e o obligație, ci o oportunitate, să întreții o peticică de planetă. Dar e și responsabilitate: să nu o strici. Dacă poți, crește-i valoarea, sau măcar păstreaz-o așa cum ai moștenit-o. Asta e motto-ul nostru în întreținerea terenului.

Date de contact și adresă:

Rascruci 226, Rascruci, Romania
0740 915 975
szalmaancsa@yahoo.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter

Vei primi noutati cu ultimele articole, cat si diverse anunturi sau promotii