Am fost la Costești în urmă cu mulți ani și cumva locul ăsta îmi aduce aminte de nedeile din zona Mehedințiului, de gardurile din lemn văruite, înainte de Sfântului Ilie, de mirosul de ceapă proaspătă, tocmai scoasă din pământ și ascunsă cu grijă de razele soarelui. Îmi amintește de toată zarva dinaintea unei sărbători rurale mari.
Asociez localitatea aceasta cu mirosul de pânie caldă, gata scoasă din țest. Este în topul localităților rurale vizitate de mine, care le are pe toate: peisaje, cladiri de patrimoniu, arhitectura rurala, meșteșugărit, produse locale aromate și colorate și oameni implicați în comunitate. Voi reveni asupra subiectului referitor la oameni într-un alt articol, deoarece sunt sigură că omul sfințește locul și am exemple concrete nenumarate mai ales din Vâlcea, deoarece aici locuiesc din 2018.
Avea nevoie locul acesta cu siguranță de un loc de cazare precum Hanul Vatra. Județul Vâlcea nu duce lipsă de pensiuni și case de vacanță, dar Hanul Vatra se distinge prin atenția le detaliile arhitecturale. Hanul Vatra este un loc de cazare bine plasat în zona denumită Oltenia de Sub Munte. Voi reveni într-un articol separat și la Oltenia de Sub Munte, deoarece este un proiect despre care merită un articol separat.
Hanul Vatra este dovada clară că simplitatea, bunul gust și respectul pentru trecut au putut face casă bună. Eu sunt omul care iubește mult minimalismul, lemnul ca material și element al designului de interior.
Vorbim despre o afacere de familie, unde gazdele sunt implicate până la cele mai mici detalii. Dan Loidl este arhitect de profesie, iar rolul său a fost unul major în stabilirea elementelor pentru decor.
Hanul Vatra are 30 de locuri de cazare, iar camerele te îndemană la calm și parcă îți spun ,,Șezi locului, analizează și admiră!”. Așa ar trebui să fie viața noastră – focusată pe simplitate. Parcă privind la camerele Hanului Vatra și la întreaga construcție revin mereu la ideea că frumosul se găsește în lucrurile simple. De altfel, chiar proprietarii locului și-au dorit ca locul acesta să spună o poveste, să fie ca o pildă pentru omul modern. În România găsești la tot pasul construcții hidoase, încărcate. Suntem țara kitsch-ului și avem chiar și un muzeu dedicat. Dar Hanul Vatra este un fel de muzeu arhaic, este construcția care ar înnobila un muzeu al satului, dacă ar fi să se construiască unul local.
În restaurarea clădirii, proprietarii Hanului și-au dorit să înlăture tot ce contravinea ideii lor de ,,cadru ambiental simplu”. Prin urmare au decis să demoleze toate construcțiile prezente, care nu se încadrau în planul lor.
Tot de la proprietarii locului am aflat și că actuala clădire a fost restaurată, astfel încât să fie potrivita pentru un spațiu de cazare modern, iar mai apoi a fost extinsă, astfel încât să permită amplasarea unei zone destinate recepției și unui spațiu destinat restaurantului. Spațiile de cazare, au fost plasate în fostul Stabiliment al Băilor.
Pentru decorațiunile interioare și exterioare ale Hanului Vatra s-au îmbinat frumos materiale durabile și de calitate, care să nu fie afectate în timp, ci dimpotrivă, timpul să aducă plus valoare întregului ambinet.
Au fost utilizate cu precădere ceramică – prelucrată manual, piatră cioplită de pietrarii locului, dușumea din lemn de stejar, ferestre confecționate tot din stejar stratificat. Așadar materiale, care pot fi găsite local, dar care necesită migală, atenție și efort fizic considerabil. Toodată, sunt materiale cu care oamenii locului și-au câștigat existența și au pus pe masă pâinea cea de toate zilele.
S-a ținut cont, în măsura posibilităților, de restaurarea detaliilor arhitecturale prezente la vechea clădire, iar toate obiectele de mobilier chiar dacă au fost noi, au fost confecționate respectând stilul de mobilier specific locului. Crezul propiretarilor este că fiecare zonă din țara asta poate să se diferențieze prin intermediul clădirilor de patrimoniu. Fiecare construcție veche are o poveste care trebuie dusă mai departe prin viu grai și prin dovezi palpabile.
Inițial, acest loc era destinat băilor cu ape minerale. Chiar dacă scopul inițial nu a fost păstrat, proprietarii au ținut să facă cunoscută istoria locului prin integrarea în construcția acoperișului a unor onduleuri, care te poartă cu gândul la ideea de apă curgătoare, minerală, al cărui scop este îmbăierea.
Facilitățile Hanului Vatra
– 30 de locuri pentru adulți, care nu fac rabat de la spațiu
– restaurant, care pare a fi o masă destinată comuniunii. Seamănă cu Cina Cea de Taină și te duce cu gândul la trăinicie și sfințenie. De altfel, masa este un loc al adunării, al comunicării. Are un aer mănăstiresc, simplu, de efect și relaxant. Restaurantul se întregește cu un spațiu pe tereasa exterioară.
– saună uscată pentru oaspeții hanului, confecționată, în mare parte din materiale din lemn;
– peisaj rural, numai bun pentru plimbări în natură, cu familia, cu acces către râu.
Hanul Vatra este potrivit pentru cei caută locuri de vacanță elegante și discrete. Este recomandat familiilor care au copii mici. Este un loc numai bun pentru cei care lucrează de la distanță și vor să își regăsească creativitatea. Este un loc adecvat pentru cei care iubesc drumețiile montane, turismul cultural și întâlnirile cu oamenii satului.
Date de contact:
Sat Costesti, judetul Valcea, Oltenia de sub Munte
Puncte de reper: Horezu, Transalpina
Website: https://hanulvatra.com/en/
Facebook: https://www.facebook.com/hanulvatra
Instagram: https://www.instagram.com/hanulvatra/
Text scris de Raluca Dumitrana
Imagini oferite da Hanul Vatra