Englezii au înființat National Garden Scheme, prin intermediul proprietarii de grădini sunt încurajați să le înfrumusețeze și să le deschidă publicului și să doneze veniturile generate către diferite cauze medicale.
,,National Garden Scheme” este denumirea organizației sub umbrela căreia mai bine de 3500 de grădini ale englezilor pot fi vizitate de publicul larg, iar deținătorii grădinilor donează din banii obținuți către diferite cauze medicale.
Pe canalul de Youtube al organizației pot fi admirate grădinile înscrise în ,,National Garden Scheme”. Nu nu este un proiect specific zonelor rurale românești, dar am considerat că modelul lor poate fi replicat într-o oarecare măsură și la noi în țară. Merită să arunci un ochi și să afli despre proiectul lor mai ales dacă ești pasionat/ pasionată de grădinărit. Cu siguranță vei găsi multe idei bune și te poți inspira în alegerea celor mai bune combinații de plate. În plus, poți să descoperi practici prietenoase cu mediul în materie de grădinărit și te poți alătura unei comunități de pasionați dă grădinărit din întreaga lume.
Ce avem de învățat de la ei în materie de grădinărit și cum să avem grijă de mediu?
Din păcate, mulți dintre români, încă sunt la nivelul la care își aruncă ambalajul utilizat acolo unde apucă. Nu au dram de educație în acest sens, nu le pasă că urâțesc și poluează. Aprecierea pentru frumos este mult în urma altor nații, dar observăm cu bucurie fiecare pas mic la capitolul grădinărit. Tot mai mulți oameni care se mută sau la sate aleg să aibă un spațiu îngrijit. Încep acum să se mulțumească cu puțin (la modul că nu își mai doresc case mari, ci case cochete). Își doresc cămine unde se ține cont de normele estetice, unde atenția la detalii este clar vizibilă. Observăm o atenție mai mare la materialele naturale, observăm un interes pentru restaurare și reutilizarea obiectelor vechi, specifice gospodăriilor țărănești. Personal m-aș bucura ca muzeele satelor să găzduiască ateliere de recondiționat sau ateliere de învățare a vechilor meșteșuguri. Am o afinitate clară pentru împletitul nuielelor și pentru tâmplărie, însă nu am nici materialele necesare și nici unde să îmi fac ucenicia.
Dar să nu deviem. Observ că sunt tot mai multe locuri și pensiuni frumoase în rural, chiar și în România, al căror farmec le depășește pe cele din urban. Te îndeamnă cumva spre un stil de viață mai boem, mai tihnit, mai orientat către simplitate, esență. Multe dintre elementele vintage sunt puse în valoare în casele și curțile oamenilor de la țară.
În zona Transilvaniei și în zona Banatului, oamenii care au locuit peste hotare s-au inspirat de acolo și au case și grădini care te bucură prin apelul la simplitate. Experiența vestică este vizibilă din modul în care oamenii se raportează la polenizatori, la plantele locului și la grija ca viețuitoarele din curte și grădină să nu fie deranjate prea mult. Este vizibil impactul adus de Fundația Regelui Charles în Transilvania. Este impresionantă și implicarea oamenilor din satele săsești.
Urmăresc mult pe Youtube emisiunea Gardeners’ World, iar realizatorul Monty Don este minunat. Nu doar el, ci toți cei pasionați de grădinărit, care apar în această emisune TV, care se difuzată de BBC 2. Este vizibilă diferența de mentalitate a oamenilor de la ei versus a oamenilor de la noi. Am mai scris și aici despre aceste practici neortodoxe în grădinile din România. Cât despre lecțiile cele mai valoroase pe care le-am învățat de la englezi și emisiunile lor, acestea sunt multe. Am învățat despre:
- importanța compostului pentru grădină, ca îngrășământ organic;
- importanța mulciului pentru grădină;
- importanța ceaiului din plante verzi și urzici;
- mi-am reamintit despre cât de sănătos este pentru grădină să fie cât mai multe insecte și polenizatori, dar și vrăbii, broaște, gușteri, reptile – care susțin lanțul trofic și țin sub control eventuali dăunători;
- am învățat că aproape fiecare englez are în grădina sa un mic iaz, pentru a atrage broștele și pentru a oferi apă pentru păsări și insecte;
- am învățat despre hotelurile de albine și despre cum poți avea o grădină prietenoasă pentru viețuitoare;
- am descoperit ce mult contează să nu încercăm să schimbăm biodiversitatea și să încercăm pe cât posibil să integrăm în peisaj specii de plante native.
Grădinăritul ca terapie și practică ce contribuie la starea de bine a fiecăruia dintre noi
Lecția cea mai importantă pentru mine și cea care mă va ajuta întreaga viață este rolul benefic pe care îl are grădinăritul asupra stării mele de spirit, asupra creativității mele. Lucrez mult în fața calculatorului. Din 2015 și până în 2018 am avut un stil de viață spartan. Au fost anii în care am muncit și am economisit enorm pentru a ne cumpăra o casă. Locuiam în București în acea perioadă. Încă nu luasem în calcul mutarea la țară. Ne-am mutat în vara lui 2018 și chiar dacă am continuat să muncim la fel de mult până în anul 2022, inclusiv – grădina a fost cea care m-a ajutat pe mine enorm să fac față stresului generat de activitatea mea de om de marketing și PR. Oricât de mult îți place ceea ce faci, oboseala intervine, iar grădina și lucrul cu mâinile în sol și jumulitul buruienilor au efecte miraculoase pentru mine.
Recomand tuturor acest tip de terapie, mai ales celor care locuiesc la orașe și merg în vacanțe la pensiuni agroturistice. Puneți-vă în pielea oamenilor de la țară. Este obositor din punct de vedere fizic la țara, dar unde mai ai satisfacția lucrului făcut cu mâna ta? Descoperiți aici mai multe destinații interesante din mediul rural.
Nu întâmplător vorbesc în acest articol despre efectul benefic al grădinăritului pentru oameni. Cei de la National Garden Scheme au ca priorități să îi convingă pe oamenii de acest beneficiu. De altfel, multe clinici și centre de recuperare au inclus în activitatea lor grădinăritul. Bolnavii incurabili sunt încurajați să facă voluntariat și să contribuie la înfrumusețarea unui spațiu. Vorbesc mult de anticipare și de faptul că orice activitate practicată în grădină este realizată cu gândul la un mâine, la un viitor. Te gândești că vei mai trăi și mâine și peste luni și ani să vezi o plantă înflorind sau un copac ce va face fructe. M-aș bucura mult să îi văd pe tinerii de la țară că scapă de superficialitate și de efectul de turmă și că alocă mai mult timp grădinilor lor, decât unghiilor și genelor false.
Solidaritatea învățată în grădină
Vorbeam despre faptul că toată această organizație a adunat în jurul ei o comunitate de milioane de oameni. Vorbeam de faptul că proprietarii de grădini donează mare parte din venitul lor către fundații, pentru a ajuta bolnavii, pentru a moderniza secții din spitale și pentru cumpăra aparatură medicală. Ce gest minunat. Avem și noi un exemplu bun – Fundația Dăruiește Viață. Ar fi minunat dacă ne-am inspira de la cele două proiecte și am găsi motivație să facem și noi ceva frumos și bun cu spațiile noastre. Dar până să ajungem la gesturi mari, învățăm să facem lucruri mici și benefice pentru mediu (insecte și viețuitoare din grădină) și pentru sănătatea noastră, cultivând în mod organic. Ulterior, ne dezvoltăm empatia și spiritul de voluntariat și ajungem să ne dorim spații mai frumoase, chiar dacă acele grădini nu ne aparțin și oameni care să învețe să se bucure de natură și lucrurile simple.
Grădina bine îngrijită poate fi un magnet pentru turiști și pasionați și poate deveni o sursă de venit
Grădinile bine îngrijite și pasiunea pentru plante pot contribui la creșterea veniturilor de la sat. Cei mai implicați pot avea chiar un business de familie. Tot mai multe ceainării și cafenele sunt deschise și în mediul rural din România, iar oamenii bat drumul pentru a se bucura de peisaje de poveste. În plus, o afacere de familie poate fi o simplă grădină, care este amenajată cu gust, iar prin multiplicarea plantelor, gazdele pot avea și un magazin de plante. Cu grădina proprie poți exemplifica modul în care pot fi integrate plantele în peisaj, iar oamenii sunt motivați să cumpere în acest mod. În plus, poți cultiva și altora dragostea pentru plante, mediu și frumos.
Text scris de Raluca Dumitrana
Copyright imagini: National Garden Scheme