Punctul Gastronomic Local Om Bun: Fii om bun că nu te costă nimic!

Picnic - Punctul Gastronomic Local Om Bun

,,Fii om bun că nu te costă nimic!” este deviza doamnei Maria Ranf, cea care are Punctul Gastronomic Local Om Bun. Locuiește în Alămor, județul Sibiu. Este renumită pentru pâinea ei. A apărut chiar și la televiziunile naționale. Este un om plăcut și respectat de comunitate. Nu este expertă în comunicare, nici nu deține multe cunoștințe digitale, dar știe suficient cât să transmită emoție și să mobilizeze.  

Cafeaua din coji de pită 

Cafeaua din coji de pită de la Punctul Gastronomic Local Om Bun
Cafeaua din coji de pită de la Punctul Gastronomic Local Om Bun. (Sursă foto: Punctul Gastronomic Local Om Bun).

De la doamna Maria am aflat că se face cafea din coji de pâine arsă. Era prima dată când auzeam că există o asemenea ,,cafea”. M-a asigurat că este foarte bună și chiar s-a oferit să îmi facă pachet să îmi trimită. I-am zis să nu se ostenească deoarece știu cât de ocupată este, însă m-a bucurat mult intenția ei. M-a uns parcă pe suflet și m-a încărcat cu energie bună pentru mai multe zile. Mi-am mulțumit în gând că am lansat proiectul EconomieRurală.ro pentru că așa am ajuns să de descopăr oameni ca doamna Maria Ranf. 

Tot dialogul cu ea îmi aduce aminte de o întoarcere de la facultate. Sunt de loc din Mehedinți și în Oltenia ospitalitatea începe cu un pahar de vin. Am fost luată de la Gara din Severin de nașul meu și de mama și ne-am oprit la Tanti Pompița (o rudă prin alianță), dar o femeie tare draga mie. Ne-a primit în curte și ne-a cinstit și momentul acesta o să-mi rămână mult în memorie, poate chiar pentru restul vieții. Deși era un firesc cu care crescusem, dat fiind că așa e obiceiul la sat, parcă nu îl conștientizasem la acel nivel până atunci. Dar să ne întoarcem la doamna Maria…

Mi-a scris într-o după-amiază când urma să merg la un ecograf și i-am promis că revin în  a doua parte a zilei cu mesaj. Am revenit, dar nu am reușit să scriu despre Punctul Gastronomic Local Om Bun așa repede cum mi-am propus. 

Din schimbul de mesaje de pe chatul Facebook-ului o descopăr pe doamna Maria, mamă și bunică. Parcă vorbesc cu mama mea. Vorbește cu căldură și empatie. Așa este ea și dincolo de dorința de a reuși să își vândă produsele din gospodărie, îi poartă cu ea și pe cei din comunitatea sa. E o grijă pe care o simți când îți spune că la ea în localitate oamenii sunt harnici. 

Cum au ales numele punctului de gastronomie locală din Alămor, județul Sibiu?

,,Mulțumesc lui Dumnezeu și familiei mele, de la mic la mare pentru muncă depusă de a termina o parte din ce-am început! Mulțumim Consiliul Județean  pentru ajutorul dat, ținând cont că suntem  producători adevărați! Totul autorizat, totul nou, frumos. Avem două săli de mese pentru 70 de persoane. Mâncarea pregătită se va duce la analiză, probe cu autorizație de restaurant, totul ca la carte. Să ținem cont că Alamorul este un sat de oameni harnici, cu cea mai bună brânză și caș. În fiecare curte, unde intri găsește ceva: 10 ouă, vin, rachiu, slănină, caș, brânză. Turistul nu pleacă cu straița goală, își va face cumpărături din ograda țăranului. Alămor este un sat cu mii de oi! Cu siguranță au ce vedea turiștii. De-a lungul anilor mi-am strâns lucrurile mele vechi, tradiționale. Acum am unde le pune, nu mai stau ascunse! V-om arăta turiștilor tot ce știu să fac. Am învățat multe de la muma și bunele mele! Vom face mâncare bună, autentică  de la noi din sat, sățoasă, gustoasă cu tot ce avem în gospodăria noastră și ținem cont de instructajul de la curs. Mulțumim doamnei Sonia, ce nu avem noi cumparam din sat sau împrejurimi. Așa vom ajuta și alți oameni harnici care nu au unde își vinde produsele. Așa cum vom da denumirea la pensiune – OM BUN – avem nevoie de oameni buni cu care vom colabora! Punct Gastronomic Local Om Bun așteaptă doar oameni buni!!! P.S Denumirea a fost dată de cei ce ne-au vizitat! Doamne Ajuta!”

Gogoși - Punctul Gastronomic Local Om Bun
Gogoși – Punctul Gastronomic Local Om Bun. (Sursă foto: Punctul Gastronomic Local Om Bun).

Evident că nu este totul roz și ușor în viața doamnei Maria. Muncește mult, dar cu drag. Dimineața merge la piața Volantă din Sibiu, iar în a doua parte a zilei gătește. În zilele în care are oaspeți rolurile se schimbă și este ajutată de soț și de cei din familie.

Care sunt specialitățile locale pe care turiștii le pot încerca în Punctul Gastronomic Local Om Bun?

Preparate - Punctul Gastronomic Local Om Bun
Preparate – Punctul Gastronomic Local Om Bun. (Sursă foto: Punctul Gastronomic Local Om Bun).

Îmi spune că au două produse atestate de Ministerul Agriculturii: Pită Coaptă pe Vatră de La Fegu  și Lichiu Copt pe Vatră de la Fegu! ,,La noi în gospodărie se fac tot ce se făcea mai demult, nu am schimbat nimic, nici rețeta nici modul de preparare, foc de lemn, mâncarea de acu 100 de ani, nimic adăugat! Avem un întreg ritual pe care îl moștenim din moși-strămoși. De exemplu, când facem pită, iute un grăghit cu brânză în gura cuptorului, apoi câteva scoverzi din aluat de pită, punem pita la cuptor și facem câteva lichie cu ceapă, varză, prune!

Facem acele bunătăți care muma noastră le făcea cu chibzuiță, să grijească din tot ce avea: untură,  zahar! Gătim prajuturi după rețete vechi, cum este prajitura cu foi, prajitura bătută, multe… Ne gândim la sănătatea oamenilor, a copiilor, facem fără gram de zahăr, și biscuiți și prăjiturele.

Cum au decis să înființeze un punct gastronomic local?

Copiii frământă la Punctul Gastronomic Local Om Bun
Copiii frământă la Punctul Gastronomic Local Om Bun. (Sursă foto: Punctul Gastronomic Local Om Bun).

Primeau tot mai des vizitatori din toată țara. Aceștia aflaseră de pâine doamnei Maria și voiau să vadă cu ochii lor dacă încă se mai face pâinea aia bună, pe care au gustat-o și ei în copilăria lor. 

,,Eu îi omeneam,copiii erau răsfățați de cin intrau în curte, alergau se jucau cu animăluțe. Nu mai voiau să plece acasă. Avem cai, iepuri, mieluți, găini, puișori, porci, cățeluși. Când plecau ziceau: ,,Sigur revenim!”. Acum sunt foarte mulțumiți, vin mâncă, se relaxează, fac plimbări la vie, pe câmp, fac o plimbare cu căruța sau sania.”, povestește doamna Maria.

Materialul este realizat de Raluca Dumitrana

Pozele aparțin Punctului Gastronomic Local ,,Om Bun”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter

Vei primi noutati cu ultimele articole, cat si diverse anunturi sau promotii