Să cultivi fără să epuizezi – legea nescrisă a producătorilor locali de la Safala Organic Farm

Safala Organic Farm

Am descoperit produsele Safala Organic Farm în urmă cu un an. În România, sunt puțini producători de alune, iar ce mi-a plăcut la ei este că nu s-au limitat doar la acest produs – au ales să planteze și zmeură. Îi apreciez pentru curaj, pentru hărnicie și pentru faptul că sunt autodidacți. O admir pe Oana nu doar pentru bunul ei gust, ci și pentru responsabilitatea pe care o are față de mediul înconjurător.

Oana este femeia antreprenor care poartă multe responsabilități pe umeri, adaptându-se mereu la nevoile afacerii.Cu toate acestea, Safala Organic Farm este rezultatul muncii a doi antreprenori locali. Oana și soțul său, Bogdan Lerescu, sunt gospodari în toată regula, așa cum le stă bine oamenilor de la țară.

I-am transmis Oanei complimente pentru felul în care a dezvoltat identitatea vizuală a brandului și mi se pare fascinant modul în care își spun povestea în online. La Safala Organic Farm se produc alune în combinații delicioase cu ciocolată, zmeură și afine, iar atunci când au surplus, pentru a evita risipa alimentară, transformă fructele în dulceață sau nectar.

Oamenii din Bihor îi cunosc de la târgurile dedicate producătorilor locali din Oradea. Te invit să îi descoperi și tu, parcurgând rândurile de mai jos.

 

Raluca Dumitrana Economie Rurală: Cum a început povestea Safala Organic Farm?

Povestea Safala Organic Farm a început din dorința de a oferi un altfel de stil de viață și o alternativă sănătoasă, bazată pe produse naturale și organice. Ferma a fost fondată cu viziunea de a crea un loc dedicat agriculturii ecologice, unde principiile de sustenabilitate și respect față de natură sunt esențiale. Safala Organic Farm nu este doar o afacere agricolă, ci și o poveste despre dragostea pentru natură și angajamentul de a oferi produse care să fie nu doar sănătoase, ci și sustenabile pe termen lung.

Oana și Bogdan Lerescu

Raluca Dumitrana Economie Rurală: Ce experiență aveați înainte să începeți afacerea? Cât de dificil a fost tot procesul de la început până să începeți să vindeți?

Înainte de a începe afacerea Safala Organic Farm, atât eu cât și soțul meu Bogdan aveam o experiență diversificată, dar și pasiunea pentru agricultură, natură și sustenabilitate. Amândoi am lucrat în corporații înainte de a începe proiectul vieții noastre. Procesul a fost dificil și anevoios pe alocuri, pentru că vorbim de agricultură, iar pentru ca plantele puse cu grijă în pământ să rodească a fost nevoie de câțiva ani la aluni și câteva luni la zmeură. Zmeura am vândut încă din primul an în care am plantat, undeva la 400 de kg. Promovarea în mediul online a început înainte de a avea producție, deoarece am dorit să arătăm urmăritorilor noștri întregul proces.

Copil cu zmeură

Raluca Dumitrana Economie Rurală: Ce ați făcut voi înainte să începeți să cultivați alune și zmeură?

Eu am lucrat în domeniul medical, mai exact am fost director comercial la o firmă de IT medical, iar soțul meu Bogdan a lucrat în domeniul telecomunicațiilor. Ambii am avut job-uri faine, pline de provocări, în care am crescut și ne-am dezvoltat frumos.

Raluca Dumitrana Economie Rurală: Au fost persoane care v-au descurajat, la modul că v-au zis: „Nu o să meargă!”, „E prea complicat!”, „E multă birocrație să implementezi un proiect pe fonduri europene!”? Dacă „Da”, de ce totuși ați continuat pe acest drum.

Orice proiect nou, mai ales unul de amploare și cu un caracter ecologic, întâmpină obstacole. În cazul agriculturii organice, există multe provocări, inclusiv birocrația legată de obținerea certificărilor ecologice și implementarea proiectului pe fonduri europene, care adesea par complicate și de lungă durată. De asemenea, există o percepție că agricultura ecologică necesită mult timp, resurse financiare mari și riscuri de investiție. Unii ar putea considera că este mai ușor să se investească în agricultura convențională, mai profitabilă pe termen scurt.

Totuși, în ciuda acestor comentarii și obstacole, decizia de a continua pe acest drum a fost alimentată de o convingere adâncă în valoarea și necesitatea unui astfel de proiect. Atât eu cât și soțul meu am fost motivați de dorința de a aduce o schimbare reală în modul în care sunt produse și consumate alimentele, de a promova un stil de viață mai sănătos și mai sustenabil. În plus, am avut o pasiune profundă pentru agricultură, natură și pentru impactul pozitiv pe care o fermă ecologică îl poate avea asupra comunității și mediului.

Motivarea de a continua, chiar și în fața dificultăților și scepticismului, a venit dintr-o viziune pe termen lung și din dorința de a crea ceva care să aibă un impact real. Această viziune poate să te ajute să depășești fricile și obstacolele, chiar și atunci când alții te sfătuiesc să te oprești. În final, satisfacția de a vedea cum crește un proiect ce adresează atât nevoile de consum sustenabil, cât și provocările agricole ale prezentului, poate fi un motiv suficient de puternic pentru a depăși orice obstacol.

Plantatia de alune

Raluca Dumitrana Economie Rurală: Ai afirmat că te ocupi de toată activitatea de marketing, fără să ai cursuri în acest sens, însă cum ai învățat? Unde vă vindeți produsele?

Într-adevăr, activitatea de marketing este una din atribuțiile mele, nu am cursuri, dar am urmărit cu interes multe tutoriale, m-am inspirat din activitatea altora ca noi, iar astăzi pot să spun că sunt mulțumită de ceea ce am realizat. Paginile noastre au crescut organic fără a plăti niciodată publicitate. Produsele le vindem în general în târgurile de producători locali, iar în toată țara prin magazinul nostru online!

Raluca Dumitrana Economie Rurală: De unde această dorință să cultivați bio?

Dorința de a cultiva bio vine din mai multe direcții, dar în general, este legată de un angajament față de sănătatea mediului, siguranța alimentelor și un stil de viață mai sustenabil. De asemenea, suntem motivați de dorința de a oferi consumatorilor alimente de calitate superioară, fără chimicale, pesticide sau fertilizatori sintetici.

Oana Andreea Lerescu - coproprietară Safala Organic Farm

Raluca Dumitrana Economie Rurală: Care este cel mai frumos lucru care vi s-a întâmplat până acum ca antreprenori în mediul rural?

Cel mai frumos lucru este legătura profundă cu natura și comunitatea locală. În satul Sinteu, în proporție de 90% trăiește o comunitate slovacă. Aceștia sunt oameni calzi, deschiși și binevoitori, pot să spun că suntem binecuvântați să trăim în această comunitate care ne-a „adoptat” în mijlocul lor. Copiii noștri învață în limba slovacă la școala din sat, îmbracă portul popular slovac și respectă tradițiile acestora.

Raluca Dumitrana Economie Rurală: A existat un moment din viața voastră de antreprenori în care v-ați spus „Nu mai pot!”? Cum ați trecut peste provocări?

Da, cu siguranță au fost momente de cumpănă în care parcă ni s-au înecat toate corabiile 😊. Câteva dintre provocări au fost legate de condițiile meteo imprevizibile, lipsa oamenilor care să ne ajute în sezon la cules de zmeură și în fabrica de procesare. În asemenea momente, ne simțim frustrați, dar cheia este să găsești o sursă de motivație internă sau externă care să te ajute să treci peste aceste perioade. Sprijinul comunității, al prietenilor, al clienților noștri dragi care ne spun de fiecare dată ce treabă extraordinară facem, zâmbetul copiilor noștri sunt doar câteva din ceea ce ne motivează să mergem mai departe cu ceea ce am construit.

Bogdan și Oana - producătorii local din Bihor care au pus o afacere ecologică.

Raluca Dumitrana Economie Rurală: Ce ai face diferit ca antreprenor, acum după ce ați acumulat deja experiența?

Aș alege să începem cultivarea pe o suprafață mai mică și să creștem suprafața pe măsură ce am învățat să o gestionăm.

Raluca Dumitrana Economie Rurală: Unde găsesc oamenii produsele voastre?

Produsele noastre le găsiți în târgurile de producători din Oradea, iar de anul acesta sperăm să ajungem și în alte orașe, precum Timișoara, București, Sibiu, Cluj. Avem și un magazin online unde expediem cu grijă alunele noastre coapte, învelite în ciocolată de diverse sortimente, dar și sărate.

Raluca Dumitrana Economie Rurală: Care a fost investiția inițială, dar contribuția proprie? Cu ce fonduri ați dezvoltat afacerea? Ce suprafață cultivați? Există probleme cu forța de muncă în zonă? Cum reușiți să aveți grijă de fermă, să vindeți și să aveți totuși o imagine impecabilă în online?

Investiția a fost de 1 milion de euro, din care 90% din fonduri europene. Cultivăm în prezent 5,5 ha de alune de pădure și 1 ha de zmeură în spațiu protejat (solarii). Forța de muncă este o provocare în fiecare sezon de zmeură, deoarece avem nevoie de minim 15 oameni zilnic, timp de aproximativ 2 luni.

Este o întrebare foarte bună și, într-adevăr, poate fi o provocare să găsești echilibrul între gestionarea fermei, vânzări și menținerea unei imagini online impecabile, iar pe lângă toate acestea să menținem și o viață de familie frumoasă 😊. Nu este întotdeauna ușor, asta pot să vă spun cu siguranță, dar câțiva factori cheie care mă ajută pe mine ar fi după cum urmează. În primul rând, este esențial să ai un program foarte bine structurat, așa că eu folosesc la capacitate maximă fiecare moment al zilei. În al doilea rând, mizez foarte mult pe autenticitate, postările mele sunt din fabrică sau din livada de zmeură, astfel clienții noștri sunt la curent cu programul pe care îl avem la fermă. De asemenea, avem nevoie de momente de odihnă și de pauză, iar pentru a le putea avea preferăm să „evadăm” câteva zile de la fermă; în alte circumstanțe se găsește oricând ceva de făcut aici 😊.

Date de contact:

Facebook: https://www.facebook.com/safalaorganicfarm

Instagram: https://www.instagram.com/organicsafala/

Website: https://www.safala.ro/

Interviu de Raluca Dumitrana

Pozele aparțin Safala Organic Farm

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter

Vei primi noutati cu ultimele articole, cat si diverse anunturi sau promotii