O tânără din Bertea (Prahova) brodează lenjerii cu motive tradiționale și a atras 40.000 de euro fonduri nerambursabile

Florentina Negoescu

Florentina are 34 de ani și în podul casei din Comuna Bertea realizează lenjerii traditionale. Așa îi place să se prezinte. Consideră că acesta este esențialul. A început să lucreze în urmă cu 7 ani. Până în acel moment nemaiavând conexiuni cu domeniul croitoriei. A vrut să realizeze o față de pernă personalizată pentru fetița ei cea mare, Maria, așa că a apelat la ajutor din partea unei rude care lucreză în domeniu de foarte mulți ani.

 Așa a început totul. A pornit la drum cu o mașină de cusut casnică, lucrând în casă, pe unde și când putea. A început să realizeze seturi pentru copii și bebeluși (rucsăcele, apărători pătuț, pernițe în diverse forme), apoi trecând prin tot acest proces și-a achiziționat o mașină de brodat casnică. S-a mutat la sat și a început să îi placă să descopăre motivele tradițoonale brodate. Așa a început să se documenteze și să brodeze lenjerii. Nimeni din familia ei nu brodează. Deci nu împărtășete această pasiune cu nimeni apropiat.

Mutarea la sat și dezvoltarea afacerii

Mutându-se la sat, în urma căsătoriei, într-un loc superb care a fascinat-o de la prima vizită, într-o casă cu un pod care promitea multe (în special priveliștea), tot acest procedeu – de înființare a firmei și crearea atelierului – parcă au venit de la sine. 

,,Provocări au fost multe, la început la tot pasul chiar. După preluarea primelor comenzi m- am lovit de lipsa firmelor de curierat care să preia coletele de pe zonă. Fiind într-o zonă mărginașă, cu km suplimentari pentru toate firmele de curierat, mă deplasam foarte des, zeci de km pentru predarea coletelor. Acum datorită platformelor nou apărute în mediul online și datorită faptului că volumul de colete a crescut, totul este mult mai ușor; coletele îmi sunt preluate de acasă”. ne declară Florentina Negoescu.

Provocări și finanțarea afacerii

Ne declară că: ,,Provocarea majoră a fost accesarea fondurilor europene pentru utilarea atelierului. A fost un drum anevoios, dar cu final fericit, acum sunt în perioada de monitorizare a proiectului și cu toate utilajele pe care mi le-am dorit”. 

A obținut 40.000 euro, prin intermediul AFIR, Măsura M7/6A. Sprijin pentru crearea și dezvoltarea de întreprinderi non-agricole care valorifică potențialul local.  În tot acest demers a primit sprijinul unei experte – Yasmine Ismail – care deține firma Yasmod Company SRL. Despre colaborarea cu Yasmine, Florentina spune că a meritat fiecare bănuț. Banii către firma Yasmod Company SRL i-a achitat după ce i s-a aprobat proiectul. 

Ceea ce trebuie alți antreprenori să știe, este că accesarea fondurilor europene presupune că vor avea banii de rulaj, urmând ca recuperarea banilor să se facă după depunerea cererilor de plată.

Momentan lucrează singură, dar viitorul nu este acesta. Va avea nevoie de o echipă puternică, cu multă răbdare și dragoste pentru tradițional.

Produsele atelierului de broderie din comuna Bertea

Realizează în principal seturi de lenjerii cu motive tradiționale brodate, perne decorative cu motive traditionale, traiste de colind, brâie brodate.

,,Îmi place să îmbin tradiționalul cu modernul, aici mă refer la ațele pe care le folosesc, la materiale, la softuri de broderie folosite. Astfel, produsele mele sunt realizate preponderent pentru oamenii ce stau la sat, care au case în care se găsesc influențe tradiționale, dar și pentru cei care locuiesc la oraș și iubesc tradiționalul”, spune Florentina.

Momentan fiind singură în atelier, trebuie să își organizeze foarte bine timpul. Astfel, în prima parte a zilei răspunde la mesaje, preia comenzi, stabilește detalii, emite facturi, lucrează în softul de broderii și în a doua parte a zilei, când soțul ajunge acasă și preia activitățile casei, începe efectiv treaba în atelier.

În momentul de față se documentează foarte mult pe tot ceea ce ține de motivele tradiționale. Își dorește foarte mult finalizarea magazinului online, unde să plaseze toată lumea comanda,  unde să își expună toate broderiile, atât lenjeriile, cât și celelalte produse. De asemenea, îți dorește să poată împărți toate broderiile pe toate zonele etnografice ale țării. Pentru a realiza acest lucru are nevoie de mult timp pentru studiu.

Cum își gestionează activitatea o antreprenoare mămică?

,,Pe toată perioada zilei – și atunci când sunt în casă cu copiii – fac ceva pentru atelier. Altfel nu am cum și  nu aș putea duce afacerea la nivelul la care îmi doresc”.  

A pornit afacerea cu aproximativ 10.000 de euro investiți (ațe de calitate, gherghefuri, materiale, amenajarea atelierului, softuri, creare magazin). La această sumă s-au adăugat 40.000 euro accesați prin fonduri europene. 

Despre oamenii din comuna Bertea, Florentina ne declară bucuroasă: ,,Îmi place enorm că în comunitatea în care mă aflu. Afacerea mea este apreciată, având clienți chiar din mijlocul lor.” 

Florentina nu se plânge de cât de multe are de făcut, doar caută să își organizeze cât mai bine timpul. Își împarte activitatea între meseria de mămică a trei fetițe – cea mai mică având doar 1 an – și atelierul ei de broderie. Vorbește cu pasiune despre motivele tradiționale și are în plan să brodeze lenjerii, după ce se documentează temeinic și identifică motivele tradiționale din toate regiunile țării.

Date de contact:

Florentina Negoescu

Telefon: 0742 015 678

Email: office@pasiunesitraditie.ro

Facebook

Text: Raluca Dumitrana

Imaginile aparțin Florentinei Negoescu

Un răspuns

  1. Felicitări, și mie îmi place sa cos și sa crosetez,dacă ai avea nevoie tare mult mi-ar place sa te ajut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter

Vei primi noutati cu ultimele articole, cat si diverse anunturi sau promotii