Utilitatea punctajelor obținute în cadrul Premiilor de Excelență Vinul.ro pentru consumatori și producători

Premiile de excelenta Vinul.ro, 2023

În ultimii ani, începând cu anul 2017, am făcut parte, într-un fel sau altul, din lumea vinurilor, oferind servicii de social media management sau de PR pentru diferiți jucători din lumea vinului. Am comunicat pentru crame, am comunicat pentru jucători din industria HoReCa, am făcut parte din echipe de organizare pentru diferite evenimente dedicate gastronomiei și vinului. Un prim contact cu lumea vinurilor l-am avut în perioada liceului, când am început să lucrez în timpul vacanțelor de vară la crama în cadrul căreia lucra (și lucrează) mama mea.

Nu știam prea multe despre vin atunci. Nici acum nu știu suficient de multe, însă pot oferi îndrumare în alegerea unui vin bun. Mă număr, mai degrabă, printre amatorii pasionați de vinuri, însă mă preocupă modul în care vinurile sunt percepute. Mă preocupă aspectele care stau la baza deciziei de cumpărare a vinurilor.

Consider că este important ca și oamenii din comunitățile rurale, proprietarii de case de vacanțe, pensiuni de mici dimensiuni, restaurante sau puncte de gastronomie locală, dar și simpli locuitori ai spațiului rural, trebuie să înțeleagă puțin din modul de evaluare a vinurilor în cadrul concursurilor de specialitate. Trebuie să știe cine evaluează vinurile în cadrul competițiilor de acest gen, cum sunt alcătuite comisiile de profesioniști, cum este asigurată obiectivitatea în acordarea punctajelor. Este util, deoarece aceste noțiuni ne vor ajuta să alegem corect vinul pe care îl punem pe masa noastră, a oaspeților noștri. Este util, deoarece vom înțelege valoarea vinurilor de la cramele din apropierea noastră. Este util să avem aceste cunoștințe, deoarece nu doar prețul poate să fie un criteriu de evaluare a unui vin bun, ci și punctajele obținute în cadrul concursurilor de vinuri.

Vinurile cu puncte ajută consumatorul mult în alegerile pe care le fac, ele sunt instrument de marketing foarte eficient și foarte apreciat.

Vinurile cu puncte sau evaluări ajută consumatorii în luarea deciziilor cu privire la achiziționarea vinurilor. Punctajele oferite de experți în degustare pot furniza consumatorilor informații valoroase și pot servi ca instrument de marketing eficient pentru producători.
1. Îi ajută să se orienteze, deoarece există o varietate extrem de mare de opțiuni, de la regiuni viticole, soiuri de struguri și stiluri de vin. Punctele și evaluările pot ajuta consumatorii să identifice vinurile care se potrivesc cu preferințele lor personale într-un mod rapid și eficient.
Criticii de vin și degustătorii profesioniști au cunoștințe și experiență în domeniu, ceea ce le conferă credibilitate în ochii consumatorilor.
2. Vinurile cu punctaje mari sunt promovate cu mândrie de producători și comercianți. Acest lucru poate atrage atenția cumpărătorilor și poate crește vânzările. Punctele reprezintă o modalitate simplă și eficientă de a comunica calitatea produsului.
3. Punctele permit consumatorilor să compare vinurile similare sau de același tip. Acest lucru poate face procesul de selecție mai puțin intimidant și mai plăcut.

Comisii de evaluare Premiile de excelenta Vinul.ro, 2023

Comisii de evaluare Premiile de excelenta Vinul.ro, 2023

Despre Premiile de Excelență Vinul.ro, ediția a XV-a

Anul acesta a avut loc cea de-a XV-a ediție a Premiilor de Excelență Vinul.ro. Evaluările au avut loc la Casa Timiș din Chițorani, județul Prahova – un reper al gastronomiei, enoturismului și turismului de wellness la nivel național și internațional.

Ediția de anul acesta a Premiilor de Excelență Vinul.ro a avut loc pe 26 septembrie 2023 și a beneficiat de sprijinul mai multor parteneri:

lanțul de restaurante bucureștene La Mama este deja un partener tradițional al Premiilor de Excelență Vinul.ro;

IPPU Packaging, lideri în producția de etichete autocolante, au fabricat medaliile autocolante Vinul.ro;

Weizmann Ariana – agenție de proprietate intelectuală.

Care sunt cramele care au obținut cele mai multe medalii în cadrul Premiilor de Excelență Vinul.ro de anul acesta?

Budureasca (1 Mare Medalie de Aur + 6 Medalii de Aur); holdingul Vintruvian Estates (în total, 1 Mare Medalie de Aur + 5 Medalii de Aur, obținute de cramele lor din Dobrogea și Dealu Mare), urmate de gazdele de la Casa Timiș (1 Mare Medalie de Aur + 3 Medalii de Aur).

Culoare vin Premiile de excelenta Vinul.ro, 2023

 

Cum au fost constituite comisiile de profesioniști și care au fost criteriile de care s-a ținut cont în punctarea vinurilor?

Culoare vin Premiile de excelenta Vinul.ro, 2023

Vinurile au fost analizate în orb de 28 de un juriu de profesioniști din domeniu. Au luat parte la evaluarea probelor înscrise în concurs: ,,enologi, degustători autorizați, somelieri, deținători de diplome Wines and Spirits Education Trust (WSET), comercianți de vinuri și organizatori de turism specializat”. 35 de producători, din toate regiunile viticole, au înscris vinuri la Premiile de Excelență Vinul.ro, iar aceste vinuri au fost degustate și punctate fără ca degustătorii să le cunoască identitatea.

Vinuri secretizate

Toți cei prezenți la eveniment s-au bucurat de un răsfăț culinar, pregătit de Executive Chef al Casei Timiș, Nico Lontras. Nico Lontras este unul dintre cei trei inițiatori ai Zilei Naționale a Gastronomiei și Vinului, alături de Cezar Ioan de la Vinul.ro și de Cosmin Dragomir de la GastroArt.ro. Ziua se sărbătorește în prima duminică din octombrie.

Cezar Ioan, Cosmin Dragomir, Nico Lontras
Cezar Ioan, Cosmin Dragomir, Nico Lontras

La eveniment au luat parte și 5 absolvenți ai cursurilor Școlii Vinului de la Iași. Este vorba de pasionați de vin, dornici să descopere tainele vinului. Aceștia au avut oportunitatea de a analiza, alături de profesioniști, vinurile înscrise în concurs. Degustătorii au fost împărțiți în 5 comisii. Fiecare comisie a avut 5 sau 6 membri și au supus evaluării ,,aspectul, aromele, gustul, postgustul și echilibrul general al eșantioanelor și au punctat calitatea fiecăreia dintre aceste repere care definesc vinurile într-un sistem informatic special conceput pentru astfel de examinări organoleptice” (conform organizatorului). Enologul Liviu Grigorică a fost cel care a supervizat activitatea celor 5 comisii, fără ca el să participe la punctarea vinurilor înscrise în concurs. Colectarea, secretizarea și organizarea probelor au fost făcute de Adelina Boboc (de la Vinul.ro).

Modalitatea de acordare a punctajelor pentru vinurile medaliate

Punctarea vinurilor începe de la 50. 50 fiind punctajul minim pe care un vin îl poate obține. Vinurile care primesc astfel de punctaje sunt cele care au diferite defecte, care le fac nepotrivite consumului. Punctajul maxim obținut de un vin poate fi 100. Vinurile care obțin punctaje între 80 și 100 sunt cele care întrunesc toate caracteristicile tehnice. Vorbim despre vinuri peste medie.

Vinurile care au obținut medalii la Premiile de Excelență Vinul.ro, ediția a XV-a, 2023
Vinurile care au obținut medalii la Premiile de Excelență Vinul.ro, ediția a XV-a, 2023

Marea Medalie de Aur a fost acordată vinului care a avut peste 95 de puncte. 

Medaliile de Aur au fost acordate vinurilor care au avut punctaje între 90 și 94 de puncte. Conform organizatorilor, pentru acordarea medaliilor de aur există o limită autoimpusă. Și-au propus să acorde medalii la ⅓ din numărul total de eșantioane, însă anul acesta s-a făcut o excepție, deoarece vinurile înscrise au primit punctajul necesar pentru acordarea Medaliei de Aur.

Vinurile medaliate au fost anunțate în premieră, în ziua de 1 octombrie – Zilei Naționale a Gastronomiei și Vinurilor din România. Încă din 2019, anul legiferării acestei zile de sărbătoare, Resortul Casa Timiș a adus un omagiu gastronomiei românești. Este un bun prilej pentru chef Nico Lontras și echipa să readucă la viață rețete vechi, unele cu iz boieresc, să se folosească de ingrediente locale și de sezon și să îi răsfețe pe cei care s-au așezat la masă. Printre delicatese amintim: ,,pralină cu brânză de Horezu și caviar, cremă rădăuțeană cu ou poșat și trufe de Dealu Mare, pilaf de hrișcă cu pesto de leuștean și raci în sos de unt, mic din Wagyu cu muștar făcut în casă și hrean ras, bulz cu prune și sos din prune” (sursa: Vinul.ro).

Preparat Casa Timiș, Premiile de excelență Vinul.ro

Preparat Casa Timiș, Premiile de excelență Vinul.ro

Articolul de: Raluca Dumitrana

Fotografiile din cadrul evenimentului au fost realizate de Călin Stan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter

Vei primi noutati cu ultimele articole, cat si diverse anunturi sau promotii