Ce este „România cu Bun Gust”? Interviu cu George Căţean fondatorul mișcării

Cristian cu Bun Gust

„România cu Bun Gust” este, fără îndoială, una dintre cele mai ambițioase mișcări dedicate producătorilor locali din România de până acum. Sub umbrela „…cu Bun Gust”, în anii anteriori și în prezent, s-au organizat o serie de evenimente care i-au avut în centrul atenției pe producătorii locali din România. Majoritatea acestor evenimente au avut loc în localități din județul Brașov, însă inițiativa se extinde cu pași siguri și în alte zone ale țării.

Evenimentele „România cu Bun Gust” au debutat în 2024 la Bruxelles, cu un eveniment dedicat producătorilor artizanali și gastronomiei românești. Expoziția de gusturi a găzduit peste 20 de producători locali din mai multe județe ale țării, care și-au prezentat produsele românilor din Belgia și nu numai.

Că stăm bine la produse artizanale de calitate, știm de ceva vreme. Mai este nevoie însă de o direcție clară, de implicare, de un crez comun, de abilități diverse și de dorința de a oferi soluții concrete, precum și de capacitatea de a lucra în  echipe cu oameni din diferite colțuri ale țării. Mie îmi place ceea ce am descoperit grație acestui interviu.

Interviul de mai jos este cu George Căţean, omul care a pus bazele acestei inițiative atât de utile economiei rurale. 😊 Sper că vom avea și „Oltenia cu Bun Gust” în viitor.

Raluca Dumitrana: Ce este „România cu Bun Gust” și care este misiunea principală a acestei inițiative?

George Căţean, inițiator al mișcării ,,România cu Bun Gust”

România cu Bun Gust (RBG) este o mișcare națională care aduce împreună producători locali recunoscuți pe cel puțin o schemă de calitate (națională sau europeană), alături de mici artizani, artiști locali și alte inițiative și organizații. Este un proiect de țară care pune accent pe cultură, în special pe zona de gastronomie, și care și-a propus să funcționeze după modelul unei rețele având la bază comunități locale. Misiunea: promovăm o alimentație sănătoasă și locală ca motor al sănătății, al dezvoltării economice și al protejării naturii, sprijinind producătorii locali, educând comunitățile și construind o economie responsabilă, bazată pe încredere, echitate și autenticitate.

Romania cu Bun Gust - faguri de miere

Raluca Dumitrana: Cum a luat naștere ,,România cu Bun Gust” și ce v-a inspirat să o creați?

George Căţean:

Primii piloni ai mișcării au luat naștere în 2021, când am observat că în România nu aveam o „umbrelă” care să aducă împreună produsele de calitate și alte proiecte și inițiative asemănătoare. Totodată, această mișcare și-a asumat și rolul de gastrodiplomație a României, mai ales peste hotare, atât în cadrul unor evenimente tematice, cât și în rândul comunităților de români din diaspora.

Raluca Dumitrana: Cine sunt membrii fondatori și care este rolul fiecăruia în dezvoltarea proiectului?

George Căţean:

Inițiatorii suntem un grup restrâns, ale cărui baze le-am pus eu, format din persoane cu experiență și expertiză în industria alimentară, politici publice, proiecte comunitare, cultură, gastronomie, antreprenoriat, sisteme de calitate, marketing și comunicare. Următorul pas pe care mișcarea îl va face este ca acest grup de inițiatori să se regăsească într-o fundație deschisă către mai multe persoane și proiecte interesate de ceea ce ne-am propus să facem prin România cu Bun Gust.

Raluca Dumitrana: Cum poate un producător local să devină expozant la târgurile organizate de „România cu Bun Gust”? Există criterii specifice de selecție?

George Căţean:

Pașii sunt simpli: în primul rând, acesta trebuie să respecte condițiile legale (fie că e producător de alimente, fie că e artizan sau artist), iar ceea ce dorește să expună în cadrul evenimentelor să fie rezultatul muncii sale. Este necesar să se înscrie într-un grup de organizare, unde se ține întreaga comunicare, după care să își exprime disponibilitatea pentru evenimentele lunare. Participarea la evenimente se va face printr-un proces de înscriere și auditare din partea organizatorilor. Acceptarea la evenimente va avea la bază criterii de selecție transparente și va ține cont de menținerea unei oferte atractive pentru consumatori.

Raluca Dumitrana: Ce beneficii oferă participarea la aceste târguri pentru micii producători?

George Căţean 

Evenimentele din cadrul România cu Bun Gust își propun să fie mai mult decât o piață: un pod consolidat între rural și urban! Acest concept poate deveni locul unde consumatorii, săptămânal, pot găsi direct de la producători alimente locale de calitate, locul de întâlnire al celor interesați de sursa hranei pe care o consumă, spațiu între actorii economiei locale, între gusturi naturale, nealterate și un stil de viață sănătos. România cu Bun Gust este o sărbătoare a principiilor Slow Food:

  • Gustos: produse obținute fără aditivi artificiali
  • Curat: din agricultură prietenoasă cu mediul
  • Echitabil: la prețuri corecte pentru producători și consumatori

Beneficii:

● Experiență culinară autentică: Într-o lume tot mai agitată, conceptul nostru oferă oportunitatea de a o lua la pas și de a savura gusturile autentice și tradițiile locale.

● Sustenabilitate și responsabilitate: Sprijinind producătorii locali, vizitatorii nu numai că se bucură de produse mai bune, dar contribuie și la protejarea mediului și la promovarea unor practici agricole durabile.

● Conectare socială: Piața este un loc unde comunitatea se adună, se conectează și împărtășește pasiunea pentru mâncare bună, tradiție și stil de viață sănătos.

● Noua generație: Prin aceste evenimente se poate face cunoscută cultura gastronomică a zonei în rândul locuitorilor și a celor proaspăt mutați.

Brânzeturi maturate la Romania cu Bun Gust

Raluca Dumitrana: Care sunt planurile de extindere la nivel național?

George Căţean:

Seria evenimentelor România cu Bun Gust a debutat în aprilie 2024 la Bruxelles, printr-un eveniment dedicat promovării produselor românești în rândul românilor și nu numai, care locuiesc în Țările de Jos. Din august 2024 am început la Brașov seria evenimentelor cu bun gust în jurul comunităților din apropierea orașului, printr-un parteneriat cu gazdele locale. În cele 10 luni de când am început acest tip de evenimente, calendarul lunar include 5 evenimente organizate în Cristian, Săcele, Sânpetru, Codlea și Hărman, iar din luna iunie seria se extinde și la Râșnov. Colegii din rețea au dezvoltat acest concept și la Sibiu, unde s-a obținut și finanțare europeană. Din acest an, România cu Bun Gust va fi prezentă cu evenimente și comunități în Cluj, Timișoara, Iași, Alba Iulia, București, dar și în afara țării.

Dulcețuri la Romania cu Bun Gust
Dulcețuri la Romania cu Bun Gust

Raluca Dumitrana: Cum colaborați cu autoritățile locale, ONG-urile și alte entități?

George Căţean:

Relația noastră cu autoritățile este una de parteneriat (de exemplu, am avut sesiuni de consiliere pentru membri din partea ANSVSA, ANPC). Cu autoritățile locale, mai ales acolo unde organizăm evenimente, ne dorim un parteneriat axat pe consolidarea comunităților locale. În relația cu ONG-urile și alte inițiative, mișcarea România cu Bun Gust funcționează ca un cluster care aduce împreună proiecte din zona micilor producători și a produselor de calitate.

Facebook Brașov cu Bun Gust:

https://www.facebook.com/Brasovcubungust

Instagram Romania cu Bun Gust:

https://www.instagram.com/romaniacubungust/

Interviu de Raluca Dumitrana

Imaginile aparțin Romania cu Bun Gust.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter

Vei primi noutati cu ultimele articole, cat si diverse anunturi sau promotii