Am scris despre AlmaCalma Guesthouse din Alma Vii (Sibiu). În aer plutește primăvara și așa m-a luat un dor de ducă, chiar dacă locuiesc la sat și îmi astâmpăr setea cu lucrul în grădină. 🙂
Am dorit să fac acest interviu după ce am descoperit pe rețelele de socializare casa de oaspeți AlmaCalma din Alma Vii. Era exact așa cum îi spune și numele – un loc de poveste unde sălășluiește liniștea, simplitatea și bucuria de a gusta din traiul omului de la țară.
După 2020, anul în care pandemia de Covid-19 a lovit România, tot mai mulți tineri lucrează de la distanță, motiv pentru care pot alege să lucreze în timp ce descoperă noi destinații din țară și din străinătate. Locul acesta este decorat cu grijă și respect pentru arhitectura locală. Vine cu o curte generoasă și cu miresme ale naturii. În plus, Alma Vii are o comunitate primitoare unde tu îți vei putea reîncărca bateriile și poți lucra cu spor la proiectele tale profesionale. Mă bucur mult că am descoperit acest loc și îi mulțumesc Irinei pentru răspunsurile oferite.

Cum a început povestea AlmaCalma Guesthouse? Cine sunt deținătorii casei de oaspeți?
Povestea a început cu mulți ani în urmă, când niște bucureșteni foarte tineri s-au plimbat mult prin țară și au zis că vor avea, cândva, o casă a lor veche, țărănească, în Transilvania. Dar nu au făcut nimic să o aibă, doar au așteptat și au visat. Au revenit apoi, mai puțin tineri, căsătoriți și cu copil, în același loc. Era ultima zi dintr-o vacanță de vară în care voiau să îi arate băiatului lor cât de frumoasă este România. Au ajuns într-un sat despre care nu știau mai nimic, dar părea genul acela de hidden gem pe care îl caută turiștii aventuroși ca ei. Au urcat în turnul cetății fortificate, au privit satul de acolo și au simțit că nu mai voiau să plece. Au întrebat dacă era vreo casă de vânzare. Era doar una, pe care o vedeau bine din cetate. O casă mică, veche, cu o culoare neplăcută, pe o stradă de case frumoase. O casă de care s-au îndrăgostit imediat și pe care au decis chiar din acea zi să o cumpere, fără să știe mare lucru despre ea.
Bucureștenii aceia eram noi, Irina, Robert și Andrei, în 2018, când ne-am aruncat în una dintre cele mai mari aventuri ale noastre. Atunci am început să învățăm despre o mulțime de lucruri – istorie, arhitectură, construcții, hățișuri birocratice, instalații, sisteme de încălzire, grădinărit, design, meșteri și producători locali, comunități de oameni ca noi etc. Am trecut prin nenumărate momente dificile, am făcut zeci de greșeli, am plătit mult și în multe feluri pentru toate. Dar am cunoscut oameni extraordinari, ne-am cunoscut mai bine pe noi înșine și unul pe altul. Ne-am îmbogățit vocabularul cu termeni științifici și cu regionalisme. Am ajuns să ne pricepem la fel de fel de lucruri despre care nu aveam nicio idee înainte. Am ajuns să iubim din ce în ce mai mult Alma Vii și Transilvania toată. Am rezistat și am crescut. Acum, în 2024, avem această căsuță minunată, AlmaCalma, chiar în inima satului, un loc de bucurie, relaxare, frumos și natural, pentru noi și pentru alții ca noi.

Cine v-a ajutat cu decorul casei și de unde v-ați inspirat?
AlmaCalma este o casă tipic săsească, construită în 1850 (beciul boltit de cărămidă s-ar putea să fie chiar mai vechi). Nu putea fi renovată decât cu ajutorul unui arhitect și al unui constructor cu experiență în astfel de case. Din fericire, am găsit oamenii potriviți pentru acest proiect, am păstrat cu grijă tot ce s-a putut, am lucrat cu materiale tradiționale și am obținut o casă sănătoasă.
Dar de partea de design am vrut de la bun început să ne ocupăm noi. Suntem amândoi pasionați de design, suntem fotografi, am călătorit mult – ceea ce, desigur, nu este suficient pentru un astfel de proiect. Așa că am învățat, am urmat un curs de design interior, am creat un moodboard, zeci de colecții de imagini, schițe peste schițe, am vânat câțiva ani obiectele noi și vechi pe care ni le doream. Sigur că de multe ori nu am găsit sau nu ne-am permis ce ne doream, dar nici nu am făcut compromisuri mari. Am rămas fideli ideii de simplu, natural, curat și autentic de la care am pornit, lăsând totuși să se întrevadă și ceva din noi și din timpurile noastre. Este un proiect la care vom continua să lucrăm cu nesfârșită plăcere.
Ce capacitate are casa? Mă interesează și dacă le oferiți cazare+masă, respectiv ce alte servicii mai oferiți.

AlmaCalma are patru camere diferite, fiecare cu propria baie, un spațiu comun cu funcție și de chicinetă, unde bem ceai și cafea, o marchiză în care stăm când plouă – pentru că și ploile pot fi spectaculos de frumoase la Alma Vii. Curtea are peste 5000mp de flori, pomi și iarbă curată, cu o priveliște splendidă asupra cetății și a împrejurimilor. În nopțile de vară, curtea noastră pare cel mai bun loc de sub cer pentru a privi stelele.
Pot sta opt persoane în casa noastră. Deocamdată am găzduit doar prieteni și, uneori, prieteni ai prietenilor. Deschiderea oficială va avea loc abia anul acesta.
În Alma Vii există un restaurant și câteva puncte gastronomice locale. Cu alte cuvinte, mâncare bună, direct de la săteni, la o aruncătură de băț de casă. Iar când oaspeții noștri vor să ia masa în oraș, le spunem unde se mănâncă bine în Mediaș, Sighișoara, Sibiu, Târgu Mureș.

Cum este comunitatea din Alma Vii?
Comunitatea din Alma Vii a fost cea mai mare și mai plăcută surpriză a noastră în această aventură. Credeam că ne vom integra greu, că vom merge la București când vom simți nevoia să fim printre prieteni. La început, doar câteva femei minunate din sat ne-au dat o șansă. Ne-au privit cu sufletul deschis și au vrut să ne cunoască. Ne-au oferit sfaturi, mâncare și căldură când aveam nevoie, ne-au ridicat moralul, ne-au făcut să simțim că suntem printre oameni buni. Apoi, încet-încet, am cunoscut tot mai mulți săteni și bucuria noastră doar a crescut pentru că nu am încetat să descoperim oameni harnici, glumeți, ospitalieri, săritori, care își cresc frumos copiii, își îngrijesc casele și își iubesc satul.

În Alma Vii suntem și vreo 10 familii de oameni veniți de departe și stabiliți total sau parțial în sat – o combinație uimitoare de personalități, experiențe de viață, cariere interesante, tot ce am fi putut visa și nici nu am îndrăznit. Avem lucruri importante în comun și multe de realizat împreună. Ne-am unit forțele, ni s-au alăturat și câțiva săteni și am făcut Asociația Alma Vii – mică, dar foarte ambițioasă și puternică, cu realizări remarcabile pentru vârsta ei fragedă și deja cu un impact real asupra satului.
Ce experiențe pot avea oaspeții care vă calcă pragul?
Alma Vii este locul în care poți să nu faci nimic – dacă asta înseamnă să te bucuri de natură și de liniște, de dealuri și de păduri, de păsări și de căprioare, de jocuri în grădină, de stat în hamac, de privit stelele noaptea, de atmosfera unei case săsești, de schimbat o vorbă cu localnicii. Dar poți și să lucrezi într-un loc frumos sau să faci drumeții, să vizitezi cetatea splendidă din sat și pe cele din împrejurimi, să faci zilnic drumuri de o oră cu mașina spre satele și orașele cu farmec ale Transilvaniei până simți, cum am simțit noi, că nu mai vrei să pleci.
Biserica Fortificată din Alma Vii
Este o biserică evanghelică ce datează din secolul al XIV. Există obiceiul ca bisericile evanghelice să fie construite în inima comunităților săsești. Acestea aveau și ziduri de apărare, iar locuitorii se adăposteau aici în cazul unor atacuri. Biserici Fortificate din Alma Vii i s-au construit ziduri de apărate în secolul al XVI-lea. Cele patru turnuri ale Bisericii Fortificate din Alma Vii corespund celor patru puncte cardinale.
Biserica a trecut prin ample lucrări de restaurare, care au durat opt ani. Lucrările de restaurare au început în anul 2015 și s-au finalizat în anul 2023. Comunitatea din Alma Vii se bucură de interesul turiștilor străini mai ales după ce Fundația Mihai Eminescu Trust, care este patronată de Regele Mihai s-a implicat în sprijinirea producătorilor locali și în restaurarea a două case cu arhitectură săsească.

Interviu realizat de Raluca Dumitrana
Imaginile sunt realizate de Cromatica Photography