Ferma Lavandierii – un spațiu de evenimente cu miros de lavandă

Ferma Lavandierii

Ferma Lavandierii este un spațiu de evenimente gândit și amenajat de doi tineri din comuna Suatu, județul Cluj. Flavia și Bogdan (soț și soție) și fondatorii acestui concept au găsit soluția practică a unui proiect mai vechi (o plantație de lavandă din 2014). Au făcut front comun cu spațiul fizic, cu elementele din natură (muzicalitatea oferită de gâze, amplasarea la marginea satului, miresmele plantației de lavandă) pentru a contura un cadru feeric.

Trăim tot mai mult în online, cu ochii fixați pe monitoare, iar nevoia aceasta este o nevoie reală, pe care puțini o conștientizează. Ruralul este și despre conștientizarea nevoilor personale. Este despre un răgaz acordat nouă cu scopul de a ne bucura mai mult de simplitate și de ceea ce contează cu adevărat. Dar Ferma Lavandierii este și despre spațiul ideal pentru iubitorii de frumos, care aleg să își petreacă momente importante din viața lor aici.

Fată în lavandă

Cine este Flavia Tomoș și cum a ajuns să dezvolte proiectul Lavandierii? 

Flavia este doar un element al ecuației, care fără celălalt element, adică fără Bogdan, soțul meu, nu are putea să dezvolte proiectul “Lavandierii”! Nu aș putea să-ți dau un răspuns concret la întrebarea “cine este Flavia”, dar pot sa-ți spun cu siguranță că amândoi suntem foarte pasionați de acest loc, de acest proiect.

Lavandierii a început ca un ,,experiment” în 2014, când am plantat ,,de test” 3500 de butași de lavandă pe un teren care aparține bunicilor lui Bogdan, la Alba-Iulia.

Am început cumva în joacă, fără să avem o finalitate clară. La început am distilat ulei din floare, dar ne-am dat seama destul de curând că nu avem resursele necesare (nici ca suprafață, nici ca utilaje, nici ca resursă umană) pentru un astfel de business. Dar nu am renunțat la plantație pentru că devenise parte din familia noastră. Pe plan personal, ne-a oferit cadrul pentru niște momente foarte speciale și emoționante în viața noastră, și am decis ca nu vom renunța la ea orice ar fi. Urma doar să găsim contextul potrivit de a o pune în valoare și de a o îngriji mai ușor.

Preparate la Ferma Lavandierii
Preparate la Ferma Lavandierii

Cine mai este implicat în proiect și care este rolul fiecăruia dintre voi?

Deși nu am făcut o împărțire formală a rolurilor pe care le joacă fiecare, eu mă ocup mai mult de relația cu exteriorul (social media, clienți, instituții), în timp ce Bogdan, fiind și o fire mai practică, se ocupă de îngrijirea și dezvoltarea spațiului. Dar, decidem împreună asupra 

lucrurilor pe care dorim să le implementăm și lucrăm cot la cot să le aducem la viață.

Multe elemente care se afă în grădina noastră sunt realizate de noi. Suntem foarte mândri de acest lucru și ne unește foarte mult cu locul, cu proiectul. Atunci când construiești ceva de mâna ta, nu îți oferi doar timpul sau cunoștințele, ci chiar o parte din suflet. Așadar locul acesta conține o porție mare de suflet.

Desigur apelăm la profesioniști atunci când proiectele ne depășesc competențele, dar suntem ajutați și de familie și de prieteni atunci când lucrările presupun o resursă umană mai numeroasă. 

Livada Fermei Lavandierii
Livada Fermei Lavandierii


Cum a avut loc aceasta trecere de la o plantație de lavandă, la un spațiu de evenimente, în care lavanda este ,,piesa de rezistență” a designului exterior?

Ideea a venit în prima zi în care am văzut terenul pe care se află astăzi ,,Ferma Lavandierii”. După cum ți-am povestit, noi aveam plantația în Alba Iulia, iar îngrijirea ei presupunea multe resurse materiale și o logistică destul de complicată, pentru că trebuia să mergem regulat acolo să o curățăm, tundem, săpăm. Astfel că am început să căutăm un teren în apropierea Clujului, pe care să transplantăm lavanda. Deși inițial am căutat un teren agricol, am avut norocul să găsim acest spațiu, și i-am văzut potențialul în ciuda mărăcinilor și a stării de degradare avansată în care se afla. 

Tuci - Ferma Lavandierii
Tuci – Ferma Lavandierii


De unde pasiunea pentru lavandă și cât de ușor poate fi ea îngrijită? Este o plantă din ce în ce mai iubită și mai prezentă în decorul evenimentelor cu aer provensal.

Lavanda îmi aduce aminte de copilărie. Bunica mea, care și-a trăit copilăria în Franța, avea acest obicei, să pună lavandă în dulapuri, între haine și între așternuturile de pat, pentru mirosul frumos dar și pentru a combate moliile. Mai apoi, în adolescență am adorat și devorat trilogia lui Ionel Teodoreanu, ,,La Medeleni”, iar în mintea mea, mirosul lavandei este mirosul specific care însoțește acest roman. 

Totusi, atunci când am decis să plantăm lavandă, am ținut cont și de aspectele mai practice: îngrijire, rezistență și aclimatizare.

Lavanda este o plantă perenă care nu necesită răsădiri anuale, este iubitoare de secetă și soare, și comparativ cu alte plante, nu este o plantă greu de întreținut, mai ales când acoperă suprafețe mici. Necesită însă plivire pentru a elimina buruiana, tunderi regulate, procesarea florii. Noi am ales să facem toate lucrările fie manual, fie mecanizat, și nu apelăm deloc la erbicide, iar în aceste condiții, fiind vorba despre o suprafață plantată mai mare, este nevoie să alocăm destul de mult timp îngrijirii ei.

 

Apus - Ferma Lavandierii, Cluj
Apus – Ferma Lavandierii, Cluj


Care este specificul evenimentelor care au loc în gradina ,,Lavandierii”?

Ne dorim mult să nu ne limităm la un anumit tip de evenimente. Îl vedem ca pe un spațiu versatil ce poate găzdui de la evenimente private, la teambuildinguri sau sesiuni de “desk-to-deck” (un concept care se adresează echipelor mai restrânse ca și număr și care presupune îmbinarea unei zile de muncă în aer liber cu socializare after-hours), dar si de traininguri, degustări, evenimente de networking sau, de ce nu, diferite concerte în aer liber.


Care este profilul ,,clienților” care aleg să petreacă momente speciale din viață, în grădina ,,Lavandierii”?

Pană acum am găzduit evenimente private, dar am avut și clienți din zona educației, iar anul trecut am avut un parteneriat cu un festival de dans international de tip boutique, cu care sperăm să continuăm colaborarea și anul acesta.


Care este rolul vostru în organizarea unui eveniment?

Noi am decis să creștem organic, astfel încât să putem acumula și asimila informațiile și  experiențele pe care le dobândim. Până în prezent am oferit doar spațiul, pe care l-am dotat sau amenajat cât mai aproape de dorințele și nevoile clienților. Discuțiile cu clienții se bazează pe ce își doresc ei să găsească în locație, pe aranjarea mobilierului exterior, crearea unor zone specifice în funcție de dorințe. De exemplu, clienții pot alege dacă doresc sau nu să amplasăm hamace, să le oferim jocuri de grădină, să mobilăm zona de cort sau să o lăsăm liberă pentru mișcare, dans.  

Noaptea - Ferma Lavandierii
Noaptea – Ferma Lavandierii

Ce planuri de viitor aveți cu acest proiect?

În primul rând, ne dorim să facem evenimente de calitate, și să oferim servicii de calitate în general, desigur păstrând specificul unui spațiu outdoor. 

Ne vom îndrepta ușor și înspre zona de servicii, dar ne gândim la un concept mai nișat. Momentan însă prefer să nu divulg foarte multe detalii, să mai păstrăm misterul.

Vrem ca Ferma Lavandierii să devină un factor care contribuie la creșterea comunității locale. Ne dorim să aducem atât de multe evenimente în zonă, încât locuitorii din Suatu să vadă oportunitatea de a dezvolta servicii adiacente.

Cum îl vedeți dezvoltat? Ce rol are lavanda în conturarea unui eveniment perfect?

Am imaginat un setup în care lavanda acompaniază evenimentul atât vizual cât și olfactiv și indirect, auditiv, prin gâzele și albinele care roiesc în jurul ei.

Serile de vară sunt absolut spectaculoase aici, datorită orientării vestice și a faptului că fiind localizați pe un capăt de sat, nu există alte construcții sau vecinătăți care să îngusteze câmpul vizual. Ne-am gândit că ar fi păcat să nu se bucure și clienții noștri de acest bilet în primul rând la spectacolul naturii, astfel că deasupra plantației de lavandă, privind desigur spre apus, se ridică un cort de aproximativ 100 mp care adăpostește evenimentele.

În privința dezvoltării, avem planuri frumoase, și este o promisiune pe care o facem, că acest spațiu va deveni tot mai frumos de la un eveniment la altul, și mai versatil de la un sezon la altul. Cerul este limita! 

Pregătire spațiu - Ferma Lavandierii
Pregătire spațiu – Ferma Lavandierii


Poate fi lavanda un element cheie în conturarea unei comunități unite, dacă ne raportăm la oameni pasionați de frumos, cu grijă față de mediu și dornici să petreacă momente de calitate în aer curat și acompaniați de un peisaj mirific?

Lavanda, livada, apusul, iarba, gâzele! Cele mai frumoase lucruri sunt cele simple, autentice, clare. Așa este si locul nostru și ne dorim să-l păstrăm așa, și atunci da, cred că va atrage oamenii potriviți și congruenți cu aceleași valori.

Pesisaj - Ferma Lavandierii
Pesisaj – Ferma Lavandierii


Este pademia de Covid-19 un catalizator al deciziilor voastre legate de acest proiect?

Da și nu! Nu, pentru că noi ne gândeam să dezvoltăm un spațiu pentru evenimente încă dinainte de pandemie și am văzut o piață de nișă în zona asta și da, pentru că pandemia de Covid-19 a lărgit această piață, a forțat oamenii să se îndrepte înspre spații outdoor, să reinventeze evenimente în astfel de spații alternative. 

Mai mult decât pandemia, cred că dezvoltarea accelerată a tehnologiei, acest stil de viață rapid va fi contrabalansat de mai mult timp petrecut în natură, și mai ales de timp de calitate, de slow-living, de mâncare bună. 

Text scris de Raluca Dumitrana

Fotografiile aparțin Fermei Lavandierii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter

Vei primi noutati cu ultimele articole, cat si diverse anunturi sau promotii