Interviu cu chef Mădălina Roman despre noul său proiect, Gourmet Bikers

Chef Mădălina Roman

Mădălina Roman este cunoscută drept femeia care a înființat (în 2019) și crescut Restaurantul Szikra din Sfântu Gheorghe. Szikra este un restaurant unde Mădălina Roman a dezvoltat un concept care are la bază ingrediente de sezon, procurate de la micii producători locali și dorința de a respecta cu sfințenie conceptele de farm-to-table, zero waste și sustenabilitate. Gătind doar cu ingrediente de sezon, Mădălina a decis să schimbe în fiecare săptămână meniul restaurantului.

Mădălina este unul dintre cei mai buni bucătari ai țării. În 2022 a obținut premiul de „Best Chef” din România, în cadrul Galei Horeca Women Awards, organizată de cei de la „Trends by HRB”. În acest an fiind numită „Best Female Chef” la Gala Premiilor „Chefi de România”.

Anul 2023 a fost un an plin pentru Mădălina. A vândut Szikra, iar misiunea ei legată de gastronomie capătă un nou contur. A obținut A-ul și-a cumpărat motocicletă și a decis să pornească la drum, alături de iubitul ei – Florin Pepene. Creativitatea Mădălinei îmbracă noi forme, dar tot cu focus pe gastronomie. Călătoresc pe două roți, în țară și străinătate. Poposesc la restaurante sau puncte de gastronomie locală. 

Mădălina Roman și Florin Pepene

Mădălina a realizat și niște stickere Gourmet Bikers, care se vor regăsi la toate restaurantele sau punctele de gastronomie locală din țară, unde mâncarea este gustoasă și unde merită să poposești. Călătoria nu este doar o îmbinare a celor două pasiuni ale sale, ci este și un bun prilej de a descoperi rețete locale ascunse, dar și de a împărtăși din know-how său oamenilor care dețin restaurante.

stickerul Gourmet Bikers
Stickerul Gourmet Bikers

Mădălina consideră că evoluția gastronomiei este și a fost posibilă, mai ales datorită călătoriilor, deoarece prin intermediul acestora descoperi noi gusturi, arome și culturi. Călătoriile pe două roți au și sensul de a o ajuta pe Mădălina să cerceteze mai mult gastronomia, să descopere tendințe și secrete. Până să realizeze că vrea să se dedice bucătăriei, Mădălina a lucrat în publicitate. Și-a descoperit drumul la 29 de ani, însă știa că nu vrea să se rezume doar la cartofi prăjiți. Acesta a fost motivul pentru care a deschis Szikra. Și în postura de bucătar și proprietar Szikra, dar și în noua sa postură de culegător și evaluator, Mădălina este omul care nu poate să nu vorbească – într-un fel sau altul – despre preparate pregătite corect, despre ingrediente sănătoase, despre rețete locale. Îmi pare cumva omul care tinde spre perfecțiune căutând în permanență și împărtășind cu entuziasm ceea ce a descoperit.

Am citit multe rânduri până să ajung să o descopăr și să scriu – la rândul meu – despre Mădălina. Îmi place la fel de mult ca și Mădălinei zicala ,,Omul sfințește locul!”. Are succes și pentru că nu a ales niciodată drumul scurt și jumătățile de măsură, dar are și pentru că se implică total în ceea ce face: gastronomie, grădinărit, pasiunea pentru motor și lista poate continua. Vă invit să o descoperiți mai mult pe Mădălina în rândurile de mai jos.

Raluca Dumitrana: Să vorbim puțin despre parcursul tău profesional, despre cum ai ajuns la bucătărie, despre reușitele tale profesionale. Ce anume te definește pe tine ca bucătar? De unde te inspiri?

Mădălina Roman: Parcursul meu profesional a fost mereu în schimbare. Ca să ajungi bucătar nu cred că îți dai seama brusc și subit într-o zi că vrei să fii bucătar. Cred că te naști cu „microbul” în tine, cu talentul și pasiunea pentru mâncare și apoi lucrurile decurg natural. Am iubit mereu să gătesc, dar lucram ca designer grafic. În mintea mea asta îmi era meseria, iar gătitul pasiunea. După ce am fost la școală în Franța am înțeles că pasiunea și meseria merg de minune mână în mână și că pot face asta, că am și abilități nu doar dorință. Așa că am început să iau gătitul foarte în serios și în anii care au urmat m-am perfecționat, am deschis un restaurant, am gătit zi-lumină, am vândut un restaurant, iar acum continui să gătesc după aceleași principii dar în alt ritm.

Ce mă definește ca bucătar. Naturalețea aș zice. Mă inspir din sezonalitate, din ce ingrediente ce îmi apar în față și încerc să le scot în valoare. Uneori mă joc foarte mult, alteori merg pe simplitate și gust echilibrat.

Raluca Dumitrana: Cum s-a născut ideea Gourmet Bikers și cine mai este implicat în proiect?

Mădălina Roman:  Gourmet Bikers s-a născut în momentul în care mi-am luat A-ul și mi-am cumpărat motocicletă. Visam să mă plimb cât mai mult și să descopăr cum își pun oamenii în valoare aceeași pasiune: mâncarea, gătitul, cultura culinară. Și cum la masă se așează întotdeauna cel puțin doi oameni, l-am ,,captat” și pe Florin, iubitul meu, în proiectul meu. Pentru că dacă mie îmi place să gătesc, lui îi place să mănânce. Dacă eu mă uit critic la un preparat și la tot felul de detalii tehnice, el analizează strict gustul. Mai mult el este cel care vine cu partea tehnică, filmează și fotografiază toată experiența apoi mă ajută pe mine la montaj. Combinația perfectă aș spune eu, de a călătorii pe două roți și de a descoperi împreună gastronomia, nu doar românească, ci a lumii. Mereu am considerat că rețetele și ingredientele au ajuns în casele oamenilor prin intermediul călătorilor, care au purtat povești și gusturi dintr-un loc al lumii în altul. Călătorii au această ,,putere” de a descoperi și de a duce mai departe preparate care inspiră și schimbă gastronomia în același timp.

Preparat încercat de fondatorii Gourmet Bikers

Raluca Dumitrana: Cum vede cel mai bun bucătar femeie, din România gastronomia locală? Cu ce preparate te-au așteptat oamenii în casele lor? Ce preparate ai descoperit în călătoria ta culinară?

Mădălina Roman: Iubesc bucătăria noastră cu tradiții și obiceiuri. Iubesc gastronomia din casele oamenilor unde descoperi mereu ceva nou, un fel de mâncare altfel, un izvor sărat, o ciorbă perfectă, mai ales în zonele rurale, însă mai avem mult de lucrat în Horeca, de la mâncare la servicii.

Raluca Dumitrana: Să vorbim despre cum se manifestă stereotipurile în bucătărie, raportându-ne la experiența Gourmet Bikers.

Mădălina Roman: Stereotipuri există și vor exista întotdeauna, dar la sate parcă se estompează, mai ales unde femeile fac cele mai gustoase preparate. Acolo femeile sunt dornice să împărtășească rețetele și mai mult să îți spună cu lux de amănunt detalii și mici secrete moștenite din generație în generație. Asta mă fascinează cel mai mult. Dorința omului de a se ,,lăuda” cu mâncarea lui.

Raluca Dumitrana: Un preparat care te-a surprins în mod plăcut, de când ai început Gourmet Bikers

Mădălina Roman:  Sezonul nu a fost atât de lung precum aș fi sperat și nu am apucat să ajung în toate locurile unde mi-aș fi dorit, însă dacă ar fi să am un preparat în minte este o ciorbă de știr acrită cu zeamă de corcodușe savurată rece la umbra unui măr bătrân. Gustul ăla o să râmănă multă vreme întipărit în sufletul meu, mai ales că îmi plac foarte mult ciorbele.

Raluca Dumitrana: Cu ce speri să ,,pleci” în bagaj la finalul acestui sezon, grație Gourmet Bikers? Cum dorești să valorifici toată această experiență?

Mădălina Roman: Cu amintiri, rețete pierdute și povești din generații în generații. Îmi doresc să fiu o călătoare cu inspirație și dorința de a duce mai departe ce descopăr. Să gătesc după rețetele descoperite și să-mi pun la rândul meu amprenta în acest pesiaj gastronomic atât de larg.

Preparat încercat de fondatorii Gourmet Bikers

Raluca Dumitrana: Un gând despre punctele de gastronomie locală. Ai poposit în câteva, pe parcursul călătoriei tale pe două roți. Ce sfaturi le-ai dat celor care dețin astfel de afaceri de familie? Ce dorești să găsești în punctele de gastronomie locală în viitor?

Mădălina Roman: Unele puncte gastronomice păstrează același meniu, altele sunt mult mai variate. Îmi place să văd autenticitatea locului, însă uneori marketingul maschează de multe ori naturalețea. Prefer la orice oră să mănânc într-un loc care nu arată atât de bine însă mâncarea este gustoasă, decât într-un loc cu un design spectaculos dar mâncarea lasă de dorit. Mi-ar plăcea să văd mai multe rețete locale aduse în fața publicului și împărtășite, nu ținute ,,secret”. Putem readuce în casele oamenilor preparatele de altă dată și dorința de a găti autentic doar dacă împărtășim cunoștințele pe care le avem.

Din păcate am întâlnit în drumul meu și persoane care aveau dorința de a deschide un ,,punct local” pentru că este mai ușor decât cu un restaurant. Un pas greșit de a porni pe acest drum. Mi-ar plăcea ca rețetele să fie locale în adevăratul sens al cuvântului, să fie documentate sau provenite din rețete de familie, însă acest lucru este destul de rar de întâlnit sau poate nu am avut eu șansa în acest sezon de a ajunge în acele locuri.

Preparate de la Papa Bun de la Reșița

Raluca Dumitrana: Acum puțin despre despre alegerea ingredientelor, despre ingredientele locale, despre producătorii locali. Cât de importante sunt toate aceste elemente pentru un bucătar profesionist de talia ta?

Mădălina Roman: Pentru mine sunt cele mai importante. După cum am spus și mai sus. Sezonalitatea dictează felul meu de a găti. Îmi place să gătesc tare mult și cu ingrediente culese de mine din natură, de la ciuperci la plante aromate. Conceptul de ,,zero waste”, deși e mult prea folosit astăzi, a fost călăuză în tot parcusul meu încă de la început, acum mulți ani când în Romania încă nici nu se vorbea despre așa ceva. Nici eu nu îl vedeam ce ,,zero waste”, ci o întoarcere la felul bunicilor noștri de a valorifica tot ce aveau în grădină sau în cămară pentru a nu arunca nimic. Acest lucru se întâmpla nu doar din sărăcie, cum ar crede unii, ci pentru că acele ingrediente, legume sau fructe erau muncite. Îmi place să gătesc cu ingrediente simple, pe care le găsești la orice țăran în cămară și să le transform în preparate uneori complexe, alteori 1:1 după o rețetă veche. Nu e greu să gătești foarte simplu și gustos dacă ai ingrediente curate, crescute sub căldura soarelui. Însă acest lucru este din ce în ce mai dificil cu ingredientele din supermarket-uri care nu mai au nici un gust. Cred cu tărie că trebuie să facem un mic efort și să ne căutăm surse credibile pentru ingredientele cu care gătim dar și pentru a susține fermierii care ne mai oferă încă această bucurie a gustului curat de odinioară, chiar dacă acest lucru înseamnă să alergi câteva ore pe săptămână în plus pentru a ajunge la ingredientele dorite.

Puteți urmări proiectul Gourmet Bikers pe rețelele de socializare:

Instagram: instagram.com/gourmet_bikers
Facebook: facebook.com/gourmet.bikers.ro
Youtube: www.youtube.com/@gourmet_bikers

Pe Mădălina o puteți urmări aici.

Interviu realizat de: Raluca Dumitrana

Imagini: Gourmet Bikers

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter

Vei primi noutati cu ultimele articole, cat si diverse anunturi sau promotii