Cu banii strânși din Spania și Italia și-a înființat o plantație de aronia și vizează să revină în România, lângă familie și copii.
Ioan Ichim este unul dintre mulții români plecați la muncă în străinătate. Și el, asemenea multor români, muncește cu gândul că într-o zi astrele se vor alinia și el va reveni acasă, alături de familie și apropiați. Are mai bine de 20 de ani de muncă în Spania și Italia. Am putea spune că este vorba despre o viață de om. Are o soție și doi copii acasă, iar aceștia îngrijesc de mica afacere de aronia. În timpul liber, chiar și de la depărtare, domnul Ichim ajută și el: cu telefoane, discuții, cu organizarea afacerii, cu sfaturi și conexiuni. Concediile și le petrece numai în România și mereu muncind pentru un mâine mai bun. Ce m-a impresionat la domnul Ioan Ichim a fost modul în care își dorea să le ofere ajutor și altor cunoscuți care au dezvoltat afaceri de familie în județul Bihor.
A început inițial o afacere cu caprele, dar a renunțat pentru că nu a găsit forță de muncă
Am vorbit cu domnul Ioan Ichim înainte de sărbători. Discuția a durat mai bine de o oră și a fost un bun prilej să descopăr greutățile cu care se confruntă micii producători de la sat. Inițial a avut o mică fermă de capre, însă avea să descopere că resursa umană este cheia pentru o astfel de afacere. S-a confruntat cu lispa de seriozitate a oamenilor, cu faptul că acum stăteau la capre, iar apoi consumau alcool și lăsau caprele de izbeliște. Așa a ajuns la concluzia că trebuie să aleagă o altă variantă, deoarece nu putea să vadă caprele suferind și nici nu reușea să dea înainte, deoarece erau zile în care caprele rămâneau și nemulse.
Cum a început afacerea cu aronia?
A ales să cultive aronia, deoarece avea o bucată de pământ și cunoștea beneficiile pe care fructele de aronia le au asupra consumatorilor. Mi-a povestit cu acest prilej și practicile mai puțin ortodoxe ale celor care dețin pepineire și vând arbuști de aronia. Recomandă cumpărătorilor să planteze aronia foarte deasă, astfel încât să vândă cât mai multe plante. E supărătoare această practică, însă ar fi util ca cei care își doresc să dezvolte o astfel de afacere să intre pe grupuri de producători și să ceară acolo sfaturi și recomandări. Mi-a povestit de neajunsul unei astfel de experiențe și de faptul că plantând prea multe plante pe m2, nu doar că plantația are mai mult de suferit și producția este mai mică, însă este nevoie să fie udată în permanență.
Era mulțumit de modul în care consumatorii au primit produsele sale pe bază de aronia. A vândut aproape tot ceea ce a produs, grație unor târguri locale – organizate de cei de la Consiliul Județean Bihor și de cei de la Rotary Club Oradea. Mi-a povestit cu recunoștință despre utilitatea acestor târguri pentru micii producători și despre ajutorul primit de la Remus Roșca (de la Rotary Club Oradea), care a organizat ,,Târg cu Sârg.
Tot ce a câștigat peste hotare a investit în țară
Îmi declara cumva, mândru de rezultatul muncii sale: ,,Tot ce am, am construit în timp. Toți banii pe care i-am câștigat în Spania cu soția și apoi în Italia i-am trimis în țară, unde avem o casă și am început o mică afacere. Muncesc aici, dar sunt cu gândul la țară, însă în prezent nu îmi permit să mă întorc. Îmi doresc să am măcar o linie de procesare pentru dulcețurile din aronia.” Este convins că poate trăi bine și în România deși este mâhnit ca orice român gospodar de lipsa de implicare a autorităților, deși vede cu ochi buni ajutorul primit de la cei de la Consiliul Județean Bihor.
Este conștient că în țară au mai rămas și oameni muncitori și implicați și îmi dă exemple detaliate despre cunoștințe ale sale. Îmi vorbește despre un prieten care are păstrăvărie, un altul care are restaurant, un alt prieten are cramă, altul produce mezeluri după rețete proprii. Toți sunt oameni de izbândă după domnul Ioan Ichim și n-am propus să vorbim despre toți aceștia.
Domnul Ichim este un om sincer, calm și trecut prin viață. Are respect pentru muncă și bani. Nu cere nimic gratuit, dimpotrivă are mereu în minte să își răsplătească pe cei care într-un fel sau altul l-au sprijinit. ,,Un prieten îmi procesează vinul de aronia, un altul îmi imbuteliază sucul de aronia.” îmi declară domnul Ioan Ichim. Produce suc de aronia, dulceață de aronia, vin de aronia și vinde chiar și fructe în stare proaspătă. Pe el, pe soția sa sau pe cei doi copii ai lor îi vedeți în târgurile dedicate producătorilor locali. Îmi spune că îi place să dialogheze cu oamenii să își cunoască clienții și să le ofere spre degustare din produsele lor.
Am avut acest dialog prin intermediul unui apel telefonic, în timp ce domnul Ioan Ichim își făcea meseria de șofer în Italia. M-a bucurat sincer toată discuția cu el și m-am regăsit în spusele sale. Am meditat apoi la tot ceea ce îmi spusese și l-am admirat sincer. Un om care muncește zi de zi, departe de țară și de familie, care tânjește după o viață mai bună în țara natală. Am conștientizat cât efort, cât sacrificiu face un astfel de om, iar povestea lui e asemenea multor români care au muncit sau muncesc chiar și acum peste hotare. Numai cu acest gând în minte ar trebui să le căutăm produsele și să le susținem micile afaceri. Cei plecați, cei întorși și ce rămași au lupte zilnice pentru un trai mai bun.
Text de Raluca Dumitrana
Imaginile aparțin: Aronia FructeCou Vașcău
2 răspunsuri
Va mulțumesc pentru aprecierea munci mele,multa sănătate la toată lumea. Nu uitați, prețuiți sănătatea ca este mai importanta ca orice în viața
Cu drag!