Atelierul de Brânză NarCheese: brânzeturi după rețete elvețiene preparate în comuna clujeană

Branză NarCheese

Piața brânzeturilor din România este într-o continuă maturizare. Producătorii de brânză artizanală sunt tot mai mulți și mai atenți la modul de prelucrare a laptelui. Simultan – consumatorii brânzeturilor fine – sunt și ei în creștere. Sunt mai atenți la ceea ce consumă și mai orientați către produsele locale. În articolul de față vom spune povestea unui brand care a luat naștere și a crescut în comuna clujeană Cornești. Povestim despre Atelierul de Brânză NarCheese, dar și despre curajul și entuziasmul tânărului Narcis Pintea – proprietarul afacerii.

Un tânăr școlit în Elveția –  la Școala de Agricultură din Valais. Narcis nu a ales nu un drum simplu, ci unul orientat spre construirea unei afaceri sustenabile. Vorbim despre pășuni ecologice, animale hrănite sănătos, brânzeturi gustoase – pregătite după rețete elvețiene și adaptate tradițiilor locului. Motto-ul lor este:  Când ,,Artizanal” nu e doar o vorbă în vânt!

Ce produc și ce îi face pe cei de la NarCheese diferiți?

Cei de la NarCheese produc trei feluri de brânză: caș tradițional simplu, maturat minim o lună; Raclette și brânză Tomme. Ei mai produc Deliciu de capră (o brânză deosebit de fină și tartinabilă). În viitor plănuiesc să producă: Brie, Gruyere și Gorgonzola.
Ceea ce îi face speciali pe cei de la Atelierul de Brânză NarCheese este faptul că folosesc doar metode artizanale, fără a grăbi procesul natural de maturare. Brânzeturile lor sunt realizate după rețete tradiționale și din ingrediente bio, provenite din Ardeal (mai concret, de la Ferma Frații Pintea din Corenști). În schimb, tehnicile utilizate sunt preluate din străinătate.

Care este povestea din spatele Atelierului de Brânză NarCheese?

Narcis Pintea este fondatorul atelierului și totodată primul român care a finalizat studiile la Școala de Agricultură din Valais (Elveția). „Povestea NarCheese este un vis devenit realitate în iulie 2019 când am început să pun în practică cunoștințele dobândite la Școala Agricolă din Elveția și când am obținut prima brânză provenită din laptele ecologic de la Ferma Frații Pintea.
Interesul pentru brânzeturi a venit destul de târziu, când a gustat brânzeturi maturate. În copilărie, nu a fost atras de producția brânzeturilor, ci mai degrabă de utilaje agricole. Deși nu l-am întâlnit niciodată pe Narcis, îl consider un adevărat exemplu pentru tinerii care visează să devină antreprenori, deoarece a demonstrat că nimic nu este imposibil dacă muncești și ai încredere în visul tău.

brânzeturi NarCheese

De unde provine laptele folosit la producerea brânzeturilor?

Laptele este produs în Cluj, la ferma ,,Frații Pintea’’ din Cornești. Ferma este înconjurată de terenuri cu fân, teren arabil și pășune. Acestea sunt lucrate 100% BIO, singurul îngrășământ fiind cel natural, provenit de la animalele din fermă. Îngrășământul are rolul de a fertiliza solul. În timpul verii, pe aceste pământuri sunt produse fân, lucernă și siloz.
La momentul actual, ferma numără aproximativ 30 de bivolițe, 20 de vaci Bălțata Românească, 100 capre alpin francez/carpatin și 500 de oi. Animalele sunt hrănite natural. Nu consumă concentrate, care au rolul de a spori cantitatea de lapte. Pe toată perioada verii, animalele de la ferma Frații Pintea pasc libere, iarna sunt hrănite cu fân, lucernă și siloz.

Brânzeturi la maturat
De unde pot fi achiziționate produsele NarCheese?

Le puteți achiziționa de pe site-uri dedicate producătorilor locali, din băcănii sau de pe diferite shop-uri online, dedicate produselor artizanale clujene.
Poți achiziționa brânzeturi produse de Atelierul NarCheese de la: Fromageria Narcheese, Sat pentru Oraș, Gourmeticus Shop, Lăptarul Tău, ROA (Roade Online din Ardeal), Bio Băcănia, Băcănia Faină.

 

 

Shop NarCheese

Date de contact:
Îi puteți contacta la adresa de email atelieruldebranza@narcheese.ro.

Pentru informații și vânzări o puteți contacta pe Andra Pintea, la numărul de telefon 0756 388 309.

Pe Narcis Pintea îl puteți contacta la numărul de telefon 0756 236 111.

Lumea satului românesc are nevoie de mai mulți oameni ca Narcis. În acest mod vom avea sate mai populate, hrană curată, oameni tineri (care să contribuie la prosperitatea comunităților din care dac parte). Pentru a spori dezvoltarea economică a satelor noastre, trebuie să lucrăm împreună pentru a valorifica la maxim potențialul tuturor.

Text: Delia Mandea

Fotografiile aparțin: Atelierului de branză NarCheese

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter

Vei primi noutati cu ultimele articole, cat si diverse anunturi sau promotii