Goji Românesc – O cultură profitabilă: Interviu cu Adrian Nicolae

Pepinera goji romanesc

În decembrie anul trecut, am descoperit și eu că există două soiuri de goji românesc: Kronstadt și Anto. Ambele sunt brevetate de Adrian Nicolae, proprietarul unei pepiniere de goji (Pepiniera Goji Bio Brașov).

Mi-a povestit mai bine de o oră despre provocările cu care se confruntă, dar și despre soluțiile pe care le-a găsit pentru a-i ajuta pe oameni să înțeleagă cum să transforme cultura de goji într-o afacere agricolă profitabilă. Mi-a plăcut nu doar adaptabilitatea sa, ci și povestea sa personală.

Am descoperit un producător local inteligent, capabil să identifice oportunități, dar și un om dornic să împărtășească din expertiza sa tuturor celor care sunt determinați să reușească în agricultură, indiferent de dificultățile cu care se confruntă. A înființat chiar și o asociație a producătorilor de goji pentru a-i reprezenta mai bine pe toți cei care au astfel de culturi.

M-aș bucura să descopăr tot mai mulți astfel de antreprenori, mai ales pentru că este un om pragmatic, hotărât și implicat în egală măsură. Cunoaște multe povești de succes ale producătorilor locali de goji, dar și cazuri în care lucrurile nu au mers așa cum și-ar fi dorit.

Ce au în comun cei care au reușit să câștige bani frumoși din plantațiile de goji? Sunt harnici și perseverenți. Dacă și tu ai aceste calități și cochetezi cu ideea unei afaceri în agricultură, atunci citește acest interviu!

Raluca EconomieRurala.ro: Cum ați descoperit potențialul culturii de goji și ce v-a determinat să investiți în această nișă?

Adrian Nicolae: În urmă cu 14 ani, am decis să investim în agricultură printr-o oportunitate legată de retrocedarea unui teren din comuna Augustin, județul Brașov. Terenul a fost al bunicilor mei și am dorit să începem o investiție agricolă. În acea perioadă, am dat peste anunțul unui cultivator care prezenta cât de rentabilă este această cultură. Am luat legătura și am achiziționat câteva semințe, pe care am încercat să le transformăm în arbuști de goji. Am considerat că, la acel moment, o investiție într-un domeniu de nișă poate face diferența într-o perioadă în care agricultura începea să aibă probleme cu forța de muncă și lipsa investitorilor.

Pepinieră goji - Brașov
Pepinieră goji – Brașov

Ce trebuie să știi înainte de a începe o plantație de goji?

Raluca EconomieRurala.ro: Când ați început pepiniera Goji Bio Brașov și care au fost primele provocări?

Adrian Nicolae: În primii doi ani, am testat și încercat să găsim soluții optime pentru creșterea și dezvoltarea acestui arbust. Până nu au apărut primele fructe de goji, nu am știut dacă tot ceea ce am făcut a și funcționat. Rezultatele au fost peste așteptări, moment în care am decis că putem ajuta și alți cultivatori să înființeze culturi de goji, întrucât doar o cantitate suficientă de fructe de goji pe piața din România poate atrage atenția celor interesați de consum sau prelucrare.

Cum se diferențiază goji românesc de alte soiuri internaționale?

Raluca EconomieRurala.ro: Care este diferența dintre goji românesc și alte varietăți internaționale? Ce avantaje are soiul Kronstadt?

Adrian Nicolae: În primul rând, goji este un arbust fructifer. Productivitatea, mărimea și gustul pot fi influențate de locația geografică a culturii. Deși „Kronstadt” este rezultatul testării a sute sau mii de plante de goji din cele produse de noi în acea perioadă, certificarea sa ca fiind goji românesc este cea mai mare realizare. Goji românesc este un standard de calitate, o mare realizare într-o perioadă în care nu se întâmplau prea multe în agricultura românească.

Soiuri românești de goji
Soiuri românești de goji

Raluca EconomieRurala.ro: De ce considerați că goji este o alegere bună pentru cineva care vrea să înceapă o afacere agricolă?

Adrian Nicolae: Goji, ca și alte fructe de pădure, reprezintă o investiție în agricultură, în care trebuie realizați niște pași esențiali pentru a ajunge la rezultatele așteptate la începutul investiției. Goji, fiind un fruct din ce în ce mai mediatizat, poate avea o valoare adăugată mai mare decât celelalte fructe de pădure convenționale.

Raluca EconomieRurala.ro: Care sunt principalele avantaje ale culturii de goji din punct de vedere economic?

Adrian Nicolae: Costurile pentru înființarea unei culturi de goji pot fi similare cu înființarea altor culturi similare de fructe de pădure. Faptul că goji este utilizat din ce în ce mai mult în realizarea unor produse finite cu valoare mare face ca diferența în momentul valorificării producției să fie în favoarea celor ce au investit în goji.

Raluca EconomieRurala.ro: Cât de mare este cererea pentru fructele de goji și produsele derivate pe piața românească și internațională?

Adrian Nicolae: Acum 14 ani, nu știa nimeni ce este goji sau la ce folosește. După atâta timp, cred că goji românesc se regăsește în multe gospodării, iar ca produse finite, îl regăsim în tot mai multe produse de consum, pentru sănătate și chiar cosmetice. Cererea va crește direct proporțional cu gradul de promovare al acestui fruct. Practic, de îndată ce cineva află că goji este cultivat la noi în țară, își dorește să îl consume sau să îl prelucreze.

Goji romanesc cu fructe

Raluca EconomieRurala.ro: Dacă cineva dorește să înceapă cu 1000 mp de plantație de goji, care ar fi investiția minimă necesară?

Adrian Nicolae: În funcție de ce mai deține cultivatorul în gospodărie (motocultor, sistem irigație, împrejmuirea culturii), costurile se pot reduce la mâna de lucru pentru înființarea culturii și costurile materialului săditor de goji românesc, unde aceștia pot profita de pachete cu prețuri reduse. Costurile generale nu ar trebui să depășească 3000 euro.

Cât costă și cât durează până când o cultură de goji devine profitabilă?

Raluca EconomieRurala.ro: Cât durează până când o plantație devine productivă și începe să genereze profit?

Adrian Nicolae: Dacă cultura este administrată corespunzător, începând cu anul 3, goji intră pe producție. Cu o cantitate minimă de 2 kg pe an, arbustul de goji românesc poate produce rezultate excepționale dacă aceste fructe sunt folosite și prelucrate în gospodărie.

Raluca EconomieRurala.ro: Care este durata de viață a unei plantații de goji și cât timp poate fi exploatată fără replantare?

Adrian Nicolae: Avem în țară culturi de peste 16 ani fără a fi nevoie să fie înlocuite.

Raluca EconomieRurala.ro: Ce factori trebuie luați în considerare înainte de a alege un teren pentru o plantație de goji?

Adrian Nicolae: pH-ul solului este o problemă de care noi ne-am lovit. Un pH mic, sub 5, poate face ca toată cultura să nu se dezvolte și să nu producă rezultate. Irigația poate face diferența între rezultat și dezastru, iar fertilizarea este indicată în toate fazele de dezvoltare. Arbustul se curăță în fiecare an, toamna sau primăvara devreme. Acest aspect ajută la o fructificare abundentă și la sănătatea arbustului. Avem culturi înființate în toate regiunile țării, deci zonarea acestei culturi nu este o problemă.

Raluca EconomieRurala.ro: Dacă ar fi să rezumați în trei pași esențiali succesul unei plantații de goji, care ar fi aceștia?

Adrian Nicolae: Informarea, respectarea recomandărilor și utilizarea unui material săditor certificat.

Ai întrebări despre cultivarea gojiului? Lasă un comentariu sau contactează Goji Bio Brașov pentru consultanță!

Contact:

E-mail: office@gojibiobrasov.ro
Telefon: 0722 50 48 23
Adresa: Codlea, Judetul Brasov
Ruta de acces catre Goji Bio Brasov::
Soseaua Codlea – Halchiu

Interviu de Raluca Dumitrana

Foto credit: Goji Bio Brașov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter

Vei primi noutati cu ultimele articole, cat si diverse anunturi sau promotii