Toma Sparanghel – povestea fermierilor care cultivă legume atipice

Toma Sparanghel - povestea fermierilor care cultivă legume atipice

I-am scris lui Daniel Toma pe Instagram. Știam de la Marius Tudosiei că este unul dintre producătorii care vor participa la FoodService & Hospitality Expo 2024, alături de Asociația Lanțului Scurt Alimentar. Cred că este interviul la care am primit cel mai rapid răspunsurile. 🙂 Este o poveste care mi-a plăcut mult. Recunosc că nu știam prea multe despre Toma și ferma sa, însă este o poveste care merită atenția noastră, mai ales pentru că ferma sa cultivă legume mai puțin întâlnite la fermierii români: kalette si broccolini și sparanghel.

Până să vad imaginile din postările de pe pagina Toma Sparanghel nu aveam idee cum arata sparanghelul. Am deoscoperit că seamănă mult cu o plantă pe care eu o vedeam la mătușile mele, pe post de planta decorativă. Îi spuneam asparagus și așa am descoperit că cele două soiuri sunt înrudite.

Are o fermă în Amara, judeţul Buzău, la 30 de km de Râmnicu Sărat. Terenul este moștenire primită de la bunici. A început cu sparanghel pentru că voia o leguma atipică, iar apoi a continuat cu broccolini și kalette.

Cum au ajuns Toma și fratele său să cultive kalette si broccolini și sparanghel?

Mă numesc Toma Daniel, am 44 de ani și sunt un mic producător de legume. Având un teren moștenit de la bunicii mei și de care nu se mai ocupa nimeni, am decis împreună cu fratele meu, Florin, să înființăm o cultură care nu necesita prezența noastra permanentă. Căutând pe internet mai multe informații, am decis să ne axăm către sparanghel, deoarece era ceva nou la noi în țară. Am început cu un număr mic de rădăcini, pentru a vedea cum se dezvoltă și evoluează această plantă în zona noastră. Acestea s-au dezvoltat bine și astfel am mărit în fiecare an suprafața cultivată, cu rădăcinile produse de noi. Odată cu extinderea culturii, a fost necesar să fac marele pas: renunțarea la viața agitată și aglomerată din București. Decizie pe care nu o regret deloc.

Toma Sparanghel

A început cu sparanghelul și a continuat cu alte legume atipice

Deoarece sezonul sparanghelului este destul de scurt, din aprilie până în iunie, a considerat necesar să înființeze o nouă cultură. La fel ca în cazul sparanghelului, a ales o legumă care încă nu era cunoscută în România. A prins gustul pentru legumele atipice, iar în ultima vreme a cultivat, pentru testare, kalettes și blumini.

Provocarile schimbarilor climatice pentru culturile de sparanghel, kalette si broccolini

Deși sparanghelul este o plantă care rezistă destul de bine la secetă, în ultimii ani lipsa precipitațiilor i-a dat ceva bătăi de cap în a găsi soluții pentru irigare. Broccolini, fiind o mare consumatoare de apă, l-a determinat să renunțe la cultura de primăvară, unde, anul acesta, a înregistrat pierderi considerabile.

De unde pot comanda producătorii legumele marca Toma Sparanghel?

În primii ani, au livrat direct către persoanele fizice și câteva restaurante, dar, pe măsură ce culturile au crescut, a fost necesar să se orienteze către distribuitori. Prin urmare, acum produsele lor se găsesc în Băcănia Veche, Epicerie Nasul Roșu, câteva restaurante (Arzu, Le Bab, Papila) și în supermarketuri online, precum Freshful, Sezamo și Froopt.

 

Care este strategia de marketing adoptată?

Pe lângă promovarea în mediul online, unde arată oamenilor atât părțile frumoase, cât și pe cele mai puțin frumoase din viața unui producător, încearcă să livreze prospețime și gust în legume crescute cât mai sănătos. Astfel, sunt apreciați și recomandați și altor potențiali clienți.

Partenera sa se ocupă de promovarea în mediul online, precum și de tot ce înseamnă comenzi și interacțiunea cu urmăritorii.

Pandemia de Covid-19 i-a făcut să livreze produsele către persoanele fizice, deși planul era să se adreseze domeniului HoReCa.

Cultivând aceste legume de nișă, a crezut că ele vor arăta cel mai bine în farfuriile restaurantelor. În primii ani, a încercat constant să le promoveze și să le introducă în meniurile restaurantelor, însă odată cu venirea pandemiei, a fost nevoit să se reorienteze către persoanele fizice. Provocarea pentru anii următori este să devină cât mai cunoscut și în domeniul HoReCa.

Are un parteneriat solid cu Marius Tudosiei, proprietarul Băcănia Veche și fondatorul Asociației Lanțului Alimentar Scurt.

,,Pe Marius îl cunosc de ceva ani și mereu am apreciat la el implicarea și promovarea produselor românești. În sezonul sparanghelului mereu a creat evenimente și rețete care au atras atenția asupra acestei legume. Ne bucurăm să facem parte din Asociația Lanțului Alimentar Scurt, unde Marius a reușit să aducă la un loc producători din mai multe domenii de activitate. Asociația este benefică atât pentru noi, cât și pentru cei din HoReCa, datorită diversității de produse locale.”

Toma Sparanghel este unul dintre cei nouă producatori prezenți la FoodService & Hospitality Expo 2024, la standul Asociației Lanțului Alimentar Scurt.

Producătorii artizanali vin în premieră la Foodservice & Hospitality Expo 2024, alături de ALAS/ Asociația Lanțului Alimentar Scurt, la un stand de 10! Asociația Lanțului Alimentar Scurt aduce mici producători din România la cel mai important eveniment HoReCa din sud-estul Europei, într-un line-up care va demonstra că produsul local poate fi o soluție excelentă pentru această industrie. Astfel, 9 producători locali vor fi „cot la cot” în competiția cu marii jucători din domeniu, alături de cei 250 de expozanți naționali și cei 50 internaționali prezenți la eveniment. Cumpărătorii de renume mondial din retail și servicii alimentare vor fi prezenți la această expoziție internațională, dedicată exclusiv industriilor din HORECA, iar producătorii reuniți la standul ALAS vor putea demonstra că au toate motivele să reprezinte cu brio România artizanală, la un stand de 10!

Interviu de Raluca Dumitrana

Foto credit: Toma Sparanghel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter

Vei primi noutati cu ultimele articole, cat si diverse anunturi sau promotii