Cum au făcut Oana și Adrian Udrea rai din ce aveau la Meşendorf 65?

Oana

Oana și Adrian Udrea au locuit în București până în 2018. Ambii soți lucrau în domeniul bancar: Oana la Banca Națională a României, iar Adrian în cadrul Allianz Țiriac. Când au decis să cumpere o casă în satul Meșendorf, din județul Brașov, locul le era necunoscut. Nici măcar popularele povești țesute în jurul regelui Charles nu le ajunseseră la urechi.

Brunch la Mesendorf 65
Brunch la Mesendorf 65

 

La decizia de cumpărare au contribuit mai degrabă elementele arhitecturale locale, farmecul pitoresc al satelor din regiunea Colinele Transilvaniei și legătura emoțională a Oanei cu această zonă, având în vedere că mama și bunica ei provin din județul Sibiu.

La Mesendorf - interior
La Mesendorf 65

Planul inițial era simplu: să cumpere o casă la sat, un refugiu liniștit unde să se retragă la pensie. Însă viața avea alte planuri. Oamenii din comunitatea mea îi cunosc bine pe Oana și Adrian Udrea. Sunt cei care conduc și gestionează aproape totul la Meșendorf 65 – un reper pentru brunch-urile cu iz săsesc, unde tradițiile prind viață în farfurie.

Ce este Meșendorf 65?

Un punct gastronomic local care oferă turiștilor posibilitatea de a descoperi bucătăria săsească autentică, într-un cadru idilic. Aici, Oana pregătește cu meticulozitate preparatele ce ajung pe mesele celor care vin să exploreze o Transilvanie rurală. Străini din toate colțurile lumii aleg Meșendorf pentru turismul lent, o experiență care le permite să se conecteze cu locul, tradițiile și natura.

Meșendorf este unul dintre satele transilvănene din „Țara Ovăzului“. Este cunoscut nu doar pentru biserica fortificată din localitate, ci și pentru „Săptămâna Haferland“, un eveniment rural organizat de câțiva ani, care le oferă turiștilor ocazia să descopere esența culturii săsești.

Tarta la Mesendorf 65
Tarta la Mesendorf

Raluca Economie Rurală: Cum sunt turiștii care ajung în zonă? Există un tipar sau o poveste comună care îi atrage la Meșendorf?


Oana Udrea – Meşendorf 65: Majoritatea turiștilor care ajung la noi sunt străini, de regulă grupuri din Marea Britanie su Germania. Există totuși și un segment, tot mai vizibil, de oaspeți români, fie că vorbim de grupuri mai mari provenite din companii sau de grupuri de familii sau prieteni. 

Eu cred că satele noastre sunt o destinație de vacanță mai lungă de un weekend doar dacă le privim în ansamblu. Mi se pare faină și interesantă ideea de a călători între ele – în zona desemnată ca fiind Colinele Transilvaniei -, poposind alternativ în câte unul din ele și testând prin rotație ce are zona noastră de oferit, indiferent că vorbim despre activități – cel puțin mers cu bicicleta, călărie, plimbări pe jos pe pajiști sau prin păduri – sau de vizite la mici producători locali, respectiv de degustări de produse. Astfel ei își pot face o imagine mai cuprinzătoare a locurilor și a oamenilor.

Cicloturismul la La Mesendorf
Cicloturismul la La Mesendorf


Raluca Economie Rurală: Aș vrea să aflu mai multe despre Mariana și Adrian Stoian, oamenii cu care ați reușit să puneți pe roate o afacere atât de iubită.


Oana Udrea – Meşendorf 65: Am fost norocoși să ne cunoaștem și să ne apropiem de familia Stoian, care ne-a primit de la bun început cu căldură, ca pe membri familiei. Mariana este învățătoare la noi în sat, născută și crescută aici, Adrian este tehnician veterinar, iar împreună cu familia ei dețin o fermă de vaci în Meșendorf. 

Chef Alex Petricean în spațiul dedicat învechirii Brânzei Maturate de la Meșendorf.
Chef Alex Petricean în spațiul dedicat învechirii Brânzei Maturate de la Meșendorf.

Raluca Economie Rurală: Știu că nu este doar activitatea din punctul gastronomic local Meșendorf 65 și activitatea specifică de producători de brânză maturată. Pe lângă aceste activități, mai produceți și dulcețuri, siropuri, aveți grijă de grădină. Vă ajută cineva la toate aceste treburi?


Oana Udrea – Meşendorf 65: Majoritatea treburilor de la Meșendorf ne revin direct, ne ajutăm însă cu doamne din sat/satul vecin când sunt perioade foarte intense de lucru – cum ar fi exemplu plantatul răsadurilor în solarii, culegerea coacăzelor, prepararea zacuștii. La fel procedăm și pentru îngrijirea spațiilor de cazare pe care le oferim pe întreg parcursul anului în satul vecin, la Critz Cross. În ultimii ani am primit un ajutor neprețuit și de la prieteni care au fost voluntari. Acest tip de ajutor ne permite să fim priză non-stop, în condițiile în care noi închidem la Meșendorf activitatea punctului gastronomic local pe perioada în care este prea frig – șura nefiind încălzită – dar continuăm să funcționăm la Criț. Producția de brânză maturată decurge însă constant.

Critz Corss
Critz Corss

Raluca Economie Rurală: Privită din afară, afacerea voastră este foarte iubită, însă nu pare că țineți morțiș să vă promovați. Pare mai degrabă o conexiune dintre voi și oamenii care vă cunosc pentru că v-au călcat pragul. Cu toate acestea, nu spui nu oportunităților de promovare. Participi mult la evenimente din București. Ai fost la standul ALAS (Asociația Lanțului Alimentar Scurt) de la FoodService & Hospitality Expo, alături de alți 9 producători. Cum a fost experiența la fața locului? Care este relația cu Marius Tudosiei și de ce ai spus DA din prima? Cu ce așteptări ai plecat acolo și care au fost rezultatele? Ai recomanda și altor producători să se înscrie în ALAS?

Oana Udrea și Marius Tudosiei (fondator A.L.A.S.).
Oana Udrea și Marius Tudosiei (fondator A.L.A.S.).

 

Oana Udrea – Meşendorf 65:

Se știe deja că nu ne prea place să plecăm de acasă, decât pentru perioade scurte și în orice caz în afara sezonului. Credem că facem o treabă mai bună îndemnând oamenii să vină să cunoască la Meșendorf locurile, oamenii și mai ales produsele lor, decât să umblăm de colo colo cu ele. Nu doar pentru că în mod inerent cantitățile sunt foarte foarte mici, ci și pentru că doar așa se pot convinge chiar la fața locului de calitate și autenticitate; mai mult, nici nu ar fi timp de umblat prin țară pe la târguri și alte evenimente, pentru că e mult de lucru acasă.  

Tarta Meşendorf 65

Bunătăți de sezon la Meşendorf 65
Bunătăți de sezon la Meşendorf 65

Ne alegem deci cu grijă plecările, iar în ultimii trei ani ani acestea au însemnat participarea cu un stand oferit cu titlu gratuit în care am prezentat brânza noastră maturată la Revino Gourmet Show, ediția de toamnă, prezența culminând anul trecut cu susținerea unui Masterclass. Cumva se atinseseră limitele expunerii noastre, așa că atunci când Marius Tudosiei m-a sunat și mi-a povestit despre noua asociație a lanțului alimentar scurt (ALAS) și despre oportunitatea participării la un eveniment de amploarea și calitatea FoodService & Hospitality Expo am urcat la bord fără nicio ezitare. 

Oana Udrea și Chef Nico Lontras la FoodService & Hospitality Expo 2024, alături de ALAS
Oana Udrea și Chef Nico Lontras la FoodService & Hospitality Expo 2024, alături de ALAS

Trebuie spus că branza noastră maturată se găsește în mod constant la Băcănia Veche, iar noi știam foarte bine că Marius și Ioana nu doar caută și promovează sistematic de mult timp micii producători locali, ci și că – fapt esențial – au o foarte bună înțelegere a acestora. Standul ALAS a fost unul neconvențional, dar special, era suficient să îl vizitezi ca să îți dai seama de asta. A fost o muncă de echipă, o ocazie unică în care 9 mici producători s-au cunoscut face to face în premieră și au pus pe masă ce au ei mai bun. Pe parcursul celor trei zile, Marius, echipa ALAS, dar și micii producători au făcut tot ce a fost necesar ca să aducă vizitatorii relevanți în fața produselor și a celor care le fac. Interacțiunea directă într-un astfel de context este neprețuită pentru noi, și suntem tare bucuroși nu doar pentru că multă lume auzise de noi, chiar dacă nu ne erau clienți, ci mai ales pentru că deja există comenzi de la locații noi, pe care le admirăm și le respectăm.

Adriana Sohorodeanu, Oana Udrea și Corina Dima (autoarea blogului DeCorina.ro).
Adriana Sohorodeanu, Oana Udrea și Corina Dima (autoarea blogului DeCorina.ro).

Raluca Economie Rurală: Ai câștigat un premiu – „Best Owner Restaurant-concept”, în cadrul galei HoReCa Woman Awards. Ce înseamnă pentru tine acest premiu?

Oana Udrea – Meşendorf 65:

A fost o mare surpriză, dar și o mare bucurie și onoare să fiu nominalizată, și mai ales să câștig această categorie. Am luat-o ca pe un semn al faptului că facem bine ce facem, că și un loc atât de mic precum un punct gastronomic local poate deveni cunoscut și apreciat, și că aceste locații par să aibă tot mai multă relevanță în peisajul gastronomic. O mare onoare iarăși să ne aflăm și cu prilejul Galei în compania unor oameni pe care îi respectăm profund, pe care îi considerăm model și care ne sunt tare dragi. Nu pot decât să promit că vom rămâne pe mai departe așa cum ne știe lumea: mici și concentrați să facem treabă de fiecare dată mai bine decât am făcut-o ieri, cu drag și respect pentru locul magic în care trăim și oamenii lui.

Oana Udrea de la Meşendorf 65 la Gala (Best Entrepreneur – Restaurant-concept: Oana Udrea – Co-owner Mesendorf 65).

Date de contact:

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100061502993883

Instagram: https://www.instagram.com/mesendorf_65/

Interviu de Raluca Dumitrana

Foto (Meşendorf 65).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter

Vei primi noutati cu ultimele articole, cat si diverse anunturi sau promotii