Punct Gastronomic Local ,,La Mirela în ogradă”

Punct Gastronomic Local ,,La Mirela în ogradă''

Punctul Gastronomic Local „La Mirela în Ogradă” este situat în comuna Saligny din județul Constanța, între Dunăre și Mare. PGL-ul s-a născut din dragoste de frumos, din pasiune pentru gătit și din dorința de a readuce pe masă gustul autentic al produselor locale și tradiționale specifice zonei.

Punct Gastronomic Local ,,La Mirela în ogradă''
Punct Gastronomic Local ,,La Mirela în ogradă”

 

Care este povestea lor Puctului Gastronomic local ,,La Mirela în Ogradă”?

Mirela Mogilă, împreună cu soțul său, lucrează în gospodăria unde au punctul gastronomic local. De patru ani s-au mutat la țară. Mirela este de profesie frizer, însă a profesat extrem de puțin, deoarece grija pentru familie a fost pe primul loc. Au 2400 de metri pătrați de teren în jurul casei, și totul este muncit doar de Mirela și soțul său. Mirela ne mărturisește că are o fată și un băiat. Fata a moștenit pasiunea pentru folclor de la soț. Acesta din urmă a fost 14 ani dansator profesionist la Ansamblul „Nunta Zamfirei”. Băiatul Mirelei este bucătar profesionist la un restaurant apreciat din Constanța. Despre el, Mirela ne spune că a moștenit creativitatea și dragostea pentru bucătărie de la ea.

Deviza noastră este: „Muncim ce gătim și gătim ce muncim.” Membrii familiei sunt cei care vor munci, vor găti și vor servi oaspeților bucatele noastre, timpul nostru și ograda noastră ca spații de relaxare.

Dăruim suflet pentru a afla povești.

Dăruim bucate pentru a afla gustul.

Dăruim timp pentru a redescoperi.

Ce pasiuni are Mirela și care este legatura cu înființarea punctului gastronomic local?

Mirela este un om frumos, iar mare parte dintre preocupările ei ne dovedesc acest lucru. În puținul timp rămas, Mirela croșetează, coase, recondiționează obiecte vechi și citește.

Îmi plac foarte mult oamenii și poveștile lor de viață. Îmi place să adun prietenii, cunoștințele și rudele în jurul mesei și să creăm împreună atmosfera de «masă în familie»,” afirmă Mirela Mogilă de la Punctul Gastronomic Local „La Mirela în Ogradă.”

Ne spune că ideea punctului gastronomic local i-a venit în 2017, când a luat masa la un restaurant din Tulcea, restaurant la care era prezent și regretatul nostru sportiv, Ivan Patzaichin. „Cum sunt vorbăreață și sociabilă din fire, am intrat în vorbă cu Ivan Patzaichin și de atunci mi-a venit ideea de a face un «mic restaurant gospodăresc cu produse alimentare din ogradă și de la producătorii locali».”

Ne declară amuzată că ideea ei a fost privită cu scepticism de familie. Toți au considerat că visează frumos și că nu vine nimeni să ia masa la țară, mai ales în acea zonă, care nu e chiar un obiectiv turistic recunoscut. „Coincidență sau nu, am spus că Dumnezeu îmi ascultă sufletul. Șase ani de muncă la teren, navetă între Cernavodă și comuna Anghel Saligny, stres, alergătură, dar în gând și în suflet îmi dospea ideea. În 2023 am reușit! Am înregistrat punctul gastronomic local – «La Mirela în ogradă» – emoție, bucurie, poveste!”

Punct Gastronomic Local ,,La Mirela în ogradă''
Punct Gastronomic Local ,,La Mirela în ogradă”

Cum vede Mirela Mogilă punctele gastronomice locale pentru micii producători locali din mediul rural?

Sunt o mică șansă de venit și încurajare pentru toată lumea. Dacă o gospodină iubește să gătească, dacă pune pasiunea înaintea conceptului de afacere, atunci cu siguranță va reuși să își facă curtea de poveste, cu mâncare tradițională, cu povești frumoase de viață, cu oameni ce simt, trăiesc și iubesc românește.”

Ce preparate găsesc oaspeții la Punctul Gastronomic Local „La Mirela în Ogradă”?

În PGL-ul nostru nu există un meniu. Gătim în fiecare weekend diferit, deoarece oaspeții noștri sunt tratați ca și musafirii casei, unde noi mâncăm cu ei la masă. Nici bunica nu avea un meniu în trecut, dar reușea să ne ospăteze cu mâncăruri simple, dar cu gust, cu blândețe și dăruire. Asta înseamnă „acasă”. Mâncarea specifică „La Mirela în Ogradă” este tocănița de găină cu multă ceapă, mămăliguță și murături. Gătim des și ciorbă cu tăiței de casă, sărmăluțe cu ștevie, ciorbă de ștevie, ostropel de pui de curte cu piure, plăcintă dobrogeană, biscuiți de casă cu untură, cornulețe cu rahat.

Facem și „Albă-ca-Zăpada”, gogoși, pâine de casă, pentru că sunt bucatele pe care le savurăm cu drag încă din copilărie. Pe acestea le gătesc cu drag și dor de prispă, unde m-am făcut mare.”

Ce pot face oaspeții care ajung la PGL-ul „La Mirela în Ogradă”?

Oaspeții au posibilitatea de a petrece o zi în gospodărie, unde pot servi un meniu complet, în funcție de timpul lor. Pe lângă faptul că vor fi răsfățați cu delicii culinare, oaspeții pot participa la activitățile cotidiene ale gospodăriei. Pot aduna ouă din cuibarele păsărilor, pot culege fructe și legume din grădină, pot hrăni păsările și căprițele din gospodărie, se pot relaxa în aer liber sau pot citi o carte bună. Oaspeții pot participa la un soi de ateliere culinare, alături de gazdă.

Punct Gastronomic Local ,,La Mirela în ogradă''
Punct Gastronomic Local ,,La Mirela în ogradă”

Oaspeții pot face plimbări în natură și pot admira priveliștea, deoarece satul este așezat pe culmea unui deal. Se spune că în sat, chiar vestitul inginer Anghel Saligny și-a organizat șantierul atunci când a proiectat cel mai durabil și mai vestit pod de peste Dunăre. Comuna se află la 7 km de orașul Cernavodă.

Facebook: La Mirela in ograda-punct gastronomic local

Program de funcționare: sâmbătă – duminică între orele 13-22. Oaspeții trebuie să faca programare înnainte. 

Telefon: 0760449251

Text scris de Raluca Dumitrana

Imaginile aparțin Punctului Gastronomic Local ,,La Mirela în ogradă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter

Vei primi noutati cu ultimele articole, cat si diverse anunturi sau promotii