Am fost în zona Târscău în 2008, în perioada studenției. Am plecat din Craiova în mijlocul verii, când vremea era caniculară. Am călătorit cu trenul vreme de ore bune și am ajuns, într-un final, la Cugir. Duceam două fetițe de la mătușa lor, din Craiova, înapoi în satul natal.
De la Cugir ne-a luat cineva cu mașina și ne-a lăsat în Râmeți. Din Râmeți am plecat pe jos până în comuna Ponor, localitatea fetițelor. Nu prea știam zona și era extrem de izolată. Aveam telefoane mobile, dar semnal nu aveam. Am parcurs drumul de 17 km pe jos, în mare parte, pentru că nu existau mijloace de transport în comun. Treceau greu mașini prin zonă și știu că a oprit cineva și ne-a luat în mașină, reușind astfel să scurtăm o bucată de drum. Până să ajungem acolo, ne-a prins ploaia.
Am ajuns la casa fetițelor dimineața. Mama lor ne-a așezat la masă. Am mâncat un pilaf de orez cu ceva ciuperci. Cred că erau gălbiori, dar nu știam atunci ce fel de ciuperci mănânc. Mi s-au părut extrem de gustoase. Erau diferențe mari de temperatură. Plecasem de la peste 30 de grade și am ajuns la sub 15. Singura bluză lungă era bluza de pijama. Am mâncat și am plecat la drum. Eram doar eu și Alina, colega mea de facultate.
Am rămas în minte cu frumusețea locurilor. Satele și comunele sunt extrem de izolate, dar au o frumusețe rară. Am rămas în minte cu arhitectura rurală. Locurile acelea erau parcă încremenite în timp.
Din comuna Ponor am mers pe cărări de munte și ne-am dus spre Mănăstirea Râmeți. Din fața mănăstirii pleca un autocar care urma să ne lase la Alba Iulia. Am plecat la amiază de la casa fetițelor și drumul l-am parcurs cu mare teamă. Ne erau complet necunoscute locurile și știu că abia găseam câte un om care să ne confirme că mergem pe drumul cel corect.
Când am găsit Căsuța cu Alune pe internet și am aflat unde este localizată, am retrăit parcă acele momente. De altfel, căsuța este mică și extrem de cochetă. Pare a fi locul potrivit pentru peisajul din zonă.
Pentru că eram curioasă care este povestea ei, i-am scris Cristinei Bica – coproprietara locului – pentru a afla mai multe. Mai jos este povestea familiei Bica. Cristina este designer vestimentar, iar soțul său, Horațiu Bica, este avocat. Locuiesc în Alba Iulia, iar proiectul acesta a fost gândit ca o casă de vacanță a familiei.
Proiectul turistic a început mai devreme decât era planificat, accelerat de pandemie, care a transformat visul unui plan de pensionare într-o realitate a anului 2020. Familia lor a început să închirieze Căsuța cu Alune, cabana lor de familie, într-un moment de incertitudine globală. În prezent, administrează două cabane în circuitul turistic, ambele acreditate de Ministerul Turismului. Curajul de a face primul pas, închiriind propria cabană de familie, a fost esențial, iar sprijinul lui Radu Fusea, de la Travlocals.com, a fost determinant în promovarea și gestionarea rezervărilor.
„Ne doream un mic proiect turistic ca plan de pensionare, dar pandemia a grăbit lucrurile cu vreo 20 de ani! 😅 Am început să închiriem Căsuța cu Alune, cabana noastră de familie, în 2020, în plină pandemie. Ne-a trebuit doar curajul să facem pasul de a închiria propria cabană de familie. Și aici trebuie să-i mulțumesc lui Radu Fusea de la Travlocals.com, care ne-a încurajat, ne-a informat pertinent și ne-a ajutat foarte mult pe partea de promovare și rezervări. Noi veneam din total alte domenii, fără experiență în turism. Așadar, în prima fază, provocarea a fost reconversia profesională peste noapte”, afirmă Cristina Bica, coproprietara Căsuței cu Alune.

Cum și-au ales cei doi soți locul pentru casa de vacanță?
Zona pare că i-a ales pe ei. Tatăl Cristinei este originar din această zonă, unde și-a petrecut copilăria, și le-a oferit terenul pe care a fost construită Căsuța cu Alune. Socrul lor are o cabană în apropierea locației Explorers’ Dream, iar astfel au descoperit disponibilitatea acelui teren. Proiectul este unul de familie, fără de care ar fi imposibil pentru cei doi, Horațiu și Cristina, să gestioneze totul: cabanele, șantierul, locurile de muncă din Alba Iulia, școala copilului, casa și celelalte responsabilități.
Casa, inițial destinată vacanțelor familiei, și-a schimbat scopul odată cu pandemia
Investiția în ambele proiecte a fost susținută din fonduri proprii. Pentru Căsuța cu Alune, construită între 2013 și 2017, costurile nu au fost cuantificate detaliat la momentul respectiv, însă familia este conștientă că acestea nu se pot compara cu cele de acum.
Planuri de viitor: „Anul acesta am demarat etapa a doua, cu un proiect pentru încă două cabane stil Explorers’ și un spațiu administrativ.”
Anul acesta au demarat etapa a doua, care include construcția a încă două cabane în stil Explorers’ și un spațiu administrativ. În prezent, investesc în construirea și dotarea uneia dintre aceste cabane, astfel încât să o introducă în circuitul turistic anul viitor. „Sperăm ca, la un moment dat, să completăm experiența oaspeților noștri și cu mâncare de casă, gătită proaspăt, la fața locului, din ingrediente locale. Dar asta este mai complicat din cauza legislației și a caracterului sezonier al turismului pe valea noastră.”
Care sunt provocările întâmpinate pentru dezvoltarea unui proiect turistic destinat iubitorilor de natură și turism lent?
„Provocări sunt multe, dar, dacă reușim, pe lângă fondurile alocate construirii, să ne plătim lunar rata la bancă, cheltuielile de administrare și să ne fie recompensată munca și timpul alocat acestei ocupații, asemănător cu joburile de la Alba, atunci noi considerăm că merită efortul. Oricum, contează enorm și faptul că lucrăm în aer curat, în natură, lângă susurul râului, în zona aceea frumoasă unde lumea vine să scape de oraș. Nu este o investiție pasivă, foarte profitabilă sau din care să te îmbogățești, dar atuul nostru este că nu avem pretenții financiare fanteziste. Câștigul vine prin muncă și din faptul că ne ocupăm personal de cele mai multe aspecte: administrare, gestionare rezervări, promovare etc. Cel mai plăcut aspect este interacțiunea cu oaspeții”, mărturisește sincer Cristina.
Dacă, inițial, acest proiect era un soi de plan pentru mai târziu – momentul pensionării – pandemia a conturat cadrul pentru demararea unei afaceri în domeniul turismului rural. Zona este extrem de ofertantă, iar decorul este și el de poveste. Regăsesc la Cristina și Horațiu o parte dintre caracteristicile multor antreprenori rurali. Au adoptat politica pașilor mărunți. Au investit din resursele proprii, dar au și depus efort fizic pentru conturarea afacerii lor din mediul rural. Mai mult decât atât, mă bucur să observ că îmbină utilul cu plăcutul și că reușesc să se bucure de tot acest drum de antreprenori rurali, care încă nu s-au mutat definitiv la sat, dar au pus pe roate o mică afacere în domeniul ospitalității.
Nu am fost încă în vizită la ei, dar îmi doresc tare mult să ajung. Pentru că locul este un loc care te inspiră și te relaxează, mi-am permis să îi cer Cristinei ocazional clipuri brute, pe care să le edităm noi, astfel încât să ne bucurăm și noi de la distanță.
Informații importante pentru cei care doresc să se cazeze aici
Telefon: 0745265985
Turiștii au acces ușor pe drum asfaltat, la 23 km de AUTOSTRADA A10.
1:30h de la Cluj-Napoca și Sibiu
3h de la Arad și Timișoara
5:30h de la București
Rezervările se pot face și pe travlocals.com.
Instagram: casutacualune
Facebook:
Interviu de Raluca Dumitrana
Imagini: Căsuța cu Alune