Punctul Gastronomic Local La Polovnik – primul PGL din județul Constanța

Punctul Gastronomic Local La Polovnik

Punctul Gastronomic Local La Polovnik este primul punct gastronomic local din județ. Probabil mulți dintre voi ați trecut pe lângă el atunci când ați fost la mare, dar nu știați ce este un punct gastronomic local.

Dacă și tu mergi la mare, în 2 Mai, și întrebarea „Unde mănânc în 2 Mai?” îți vine mereu în minte, iată recomandarea noastră! Mergând la acest PGL, vei avea ocazia să te bucuri de un mix de experiențe culinare locale. Ține minte, însă, că localul este deschis doar în sezonul estival.

Am discutat cu doamna Marcela Stancu de la La Polovnik”, un punct gastronomic local din Dobrogea. Am aflat că preparatele de la „La Polovnik” sunt bazate pe rețete tradiționale specifice regiunii, îmbogățite de influențele etniilor locale, precum turci, tătari, lipoveni, ucraineni, bulgari, greci și macedoneni. Legumele și carnea provin fie din propria gospodărie, fie de la producători locali, ceea ce asigură prospețimea, gustul și sezonalitatea ingredientelor.

Punctul Gastronomic Local La Polovnik

Ce tip de preparate vei găsi aici?

La „La Polovnik” vei găsi rețete cu specific dobrogean, unde etniile din zonă au contribuit vizibil, iar turiștii au ocazia să se bucure de această bogăție de experiențe culinare.

„Preparatele noastre au specific dobrogean, împrumutând rețete de la diverse etnii din zonă: turci, tătari, lipoveni, ucraineni, bulgari, greci, macedoneni. O parte din legume, fructe, zarzavaturi și carnea de pasăre provin din gospodăria noastră, iar restul de la producători locali și comercianți autorizați. Ne-am mutat în localitate acum 26 de ani și am fost asimilați de comunitate. Toate rețetele provin de la bătrânii satului: tanti Ganime, tanti Mioara și alții, rețete culese cu mult timp înainte de a deschide PGL-ul. Preparatul nostru cel mai apreciat este ciorba tătărească (toy ciorbasi), pe care am învățat să o prepar de la prietena mea tătăroaică, Ghiulserin. Am combinat rețeta ei cu o rețetă veche turcească și a rezultat un preparat gustos de care suntem foarte mândri. Avem și rețete vechi din familie pe care le-am adaptat zonei, cum ar fi tocana de ceapă cu kapia și ciuperci sau cartofii umpluți cu sos de muștar.”

Placintă dobrogeană. Sursa: Punctul Gastronomic Local La Polovnik
Placintă dobrogeană. Sursa: Punctul Gastronomic Local La Polovnik

Unde mănânc în 2 Mai? Sursa: Punctul Gastronomic Local La Polovnik

Care este povestea Marcelei, de la Punctul Gastronomic Local La Polovnik?

Marcela a lucrat inițial pentru Asociația pentru Reciclare Rorec, însă a decis să-și schimbe direcția profesională după o vacanță în Transilvania, unde a descoperit conceptul de puncte gastronomice.

„Înainte de a deschide acest PGL, am lucrat pentru Asociația pentru Reciclare Rorec, care între timp s-a desființat. În timpul unei vacanțe în Transilvania, în 2018, am întâlnit multe puncte gastronomice care m-au impresionat prin preparate, ospitalitate și concept. Am decis să aducem și noi acest concept aici. Căutând legislația, am aflat că inițiatorul conceptului a fost Ivan Patzaichin. Zis și făcut. În 2019 am deschis primul PGL din județul Constanța. După ce ne-am lămurit cu actele și forma juridică, m-am înscris la un curs de bucătar, pentru că am simțit diferența între gătitul pentru familie și cel pentru oaspeți.”

Unde mănânc în 2 Mai? Sursa: Punctul Gastronomic Local La Polovnik

Unde mănânc în 2 Mai? Sursa: Punctul Gastronomic Local La Polovnik
Unde mănânc în 2 Mai? Sursa: Punctul Gastronomic Local La Polovnik

Mâncarea este apreciată pentru că este pregătită la ceaun

Multe dintre felurile de mâncare oferite oaspeților sunt pregătite la ceaun. De aici și denumirea punctului gastronomic local – mâncarea este servită cu polonicul direct din ceaun. Marcela a făcut și cursuri de bucătar, considerând esențial să învețe gătitul pentru oaspeți la un alt nivel decât pentru familie.

Unde mănânc în 2 Mai? Sursa: Punctul Gastronomic Local La Polovnik

„Mi-a plăcut foarte mult ideea mâncărurilor gătite și că putem să-i primim pe clienți ca pe niște rude sau prieteni apropiați. Fiecare PGL este unic, oferind experiențe diferite. Noi avem o curte veselă, cu pisici bricolate, delfini decorați, flori colorate și un câine pe nume Ozzy, care adoră să fie alintat de turiști. Ne dorim ca oaspeții noștri să se simtă bine, să se relaxeze, să exploreze arome și texturi noi și să savureze preparate gătite în casă, cu ingrediente proaspete. Fiecare zi petrecută alături de clienți este memorabilă, pentru că sunt deschiși să încerce preparate noi.”

Deși are deja peste 5 ani de experiență ca gazdă a punctului gastronomic, Marcela călătorește în continuare pentru a învăța lucruri noi și a-și surprinde plăcut oaspeții. De la deschiderea PGL-ului, Polonika a devenit mai vizibilă pe rețelele de socializare și s-a implicat în excursii gastronomice pentru a aduce rețete și idei noi.

Unde mănânc în 2 Mai? Sursa: Punctul Gastronomic Local La Polovnik

„Noi avem deschis doar în sezonul estival și folosim tot ce produce grădina și găsim pe piață. Tradițiile culinare locale sunt foarte importante, pentru că astfel le arătăm clienților cum este Dobrogea – mare, soare, sare. Momentan nu dorim să ne extindem, însă sper să culegem rețete noi pentru sezonul următor. De când am deschis acest PGL, suntem mai activi pe rețelele de socializare, participăm la excursii gastronomice și ne dorim să oferim preparate unice.”

Numele PGL-ului vine de la faptul că mâncarea este gătită la ceaun și servită cu polonicul, de aici „Polovnik”

Marcela este încrezătoare și entuziastă. Iubește ceea ce face și consideră că birocrația nu ar trebui să fie un obstacol pentru cei care vor să deschidă un punct gastronomic local.

„Pentru cei care vor să-și deschidă un PGL, am doar cuvinte de încurajare. Să nu se sperie de documentația necesară, pentru că nu e chiar atât de dificilă, și să aibă încredere în ceea ce pot face.”

 

Date de contact:

Adresa: Strada Izlazului 349A, 2 Mai, România

Telefon: 0728 019 979

Facebook: https://www.facebook.com/LaPolovnik2Mai

Text de Mihaela Grozavu

Surse foto: La Polovnik

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la newsletter

Vei primi noutati cu ultimele articole, cat si diverse anunturi sau promotii